Islamabad dobio podršku prijateljskih zemalja i MMF-a

Pakistanu dve milijarde dolara od Katara

NovacSvetVesti

23.8.2022 08:54 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pakistanu dve milijarde dolara od Katara Pakistanu dve milijarde dolara od Katara
Pakistan očekuje da će dobiti dve milijarde dolara od Katara dok zemlja nastoji da ojača svoje iscrpljene devizne rezerve i spreči bankrot. Novac je... Pakistanu dve milijarde dolara od Katara

Pakistan očekuje da će dobiti dve milijarde dolara od Katara dok zemlja nastoji da ojača svoje iscrpljene devizne rezerve i spreči bankrot. Novac je deo od četiri milijarde koje su Islamabadu obećale „prijateljske zemlje Bliskog istoka“, rekao je vršilac dužnosti guvernera Državne banke Pakistana, Murtaza Sajed.

On je rekao da očekuje da Saudijska Arabija obezbedi Pakistanu jednu milijardu dolara odloženog plaćanja nafte, dok će Ujedinjeni Arapski Emirati ponuditi još milijardu dolara direktnih stranih investicija u Pakistan tokom naredne godine, prenosi Financial Times.

Pakistan pokušava da ojača finansije dok čeka sledeću tranšu od Međunarodnog monetarnog fonda. „MMF je želeo da ojačamo naše rezerve“, rekao je Sajed. On je naveo da očekuje da će isplata 1,2 milijarde dolara sredstava od MMF-a biti ugovorena 29. avgusta.

Rast cena hrane i nafte ove godine gurnuo je zemlju u problem finansiranja i izazvao pad pakistanske valute, rupija, poslednjih nedelja. Pakistanski premijer Šehbaz Šarif trenutno boravi u poseti Kataru, a Sajed je rekao da očekuje njegovo saopštenje o obećanih dve milijarde dolara.

Pakistan je za dlaku izbegao sudbinu Šri Lanke, a bankrot je sprečen u poslednjem trenutku zahvaljujući dogovoru sa MMF-om. Zvanične devizne rezerve zemlje pale su na svega 8,5 miliona dolara zbog čega Pakistan nije bio u mogućnosti da plaća uvoznu robu.

Osim toga, zemlju trese politička kriza, jer bivši premijer Imran Kan predvodi masovne demonstracije u pokušaju da se vrati na vlast. Kan, nekada veoma popularni igrač kriketa, važi za političara koji se zalaže za snažne veze sa Kinom i Rusijom, dok je Šarif okrenut Vašingtonu.

Tagovi
MMF NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...