Ispoštovane sve investicije

Bajatović: Srbijagas nije gubitaš, prošle godine smo zaradili 110 miliona evra

Vesti

25.4.2024 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bajatović: Srbijagas nije gubitaš, prošle godine smo zaradili 110 miliona evra Bajatović: Srbijagas nije gubitaš, prošle godine smo zaradili 110 miliona evra
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje... Bajatović: Srbijagas nije gubitaš, prošle godine smo zaradili 110 miliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna.

„Stvorili su se uslovi da gas pojeftini za industrijske potrošače i one koji su na slobodnom tržištu koji čine količinski 85 odsto potrošača“, piše RTV.

Prema njegovim rečima, od 1. maja neće biti nikakvih dodatnih troškova i Srbija neće vući gas iz Mađarske tako da ćemo imati samo redovne količine po naftnoj formuli, tačnije dve milijarde kubika gasa koje su dogovorili predsednik Srbije i Rusije, Vučić i Putin.

„Razlog što sada može da dođe do pojeftinjenja je taj što mi sad nećemo trošiti u toku letnjeg perioda više od tri miliona metara kubnih dnevno gasa, a toliko imamo u i tom dugoročnom ugovoru, mada i više dnevno možemo da povlačimo. Dakle, tu nije bila nikakva manipulacija, od strane Vlade ili Srbijagasa“, rekao je on.

Bajatović je istakao da se još precizno ne zna koliko će biti pojeftinjenje gasa od 1. maja za industrijske potrošače, ali da će ono biti u zoni 15 odsto, plus minus jedan odsto. On je naveo i da je moguće da ukoliko padane cena energenata pojeftine prehrambeni proizvodi.

„Ne mogu da kažem da će pojeftinjenje energenata odmah dovesti do smanjenja cena prehrambenih proizvoda, jer je to pitanje i konkurencije na tržištu. Ono što ja očekujem, je u stvari stabilizacija cena na tržištu uz postavljanje većih stepena poverenja i dodatni pad inflacije, što će nama svima goditi“, rekao je Bajatović.

Foto: Freepik.com

On je naveo da preduzeće Srbijagas uopšte nije mala investiciona kompanija u srpskim uslovima i da je prošle godine poslovao dobro i da su ispoštovane sve investicije.

„Stalno pričaju kako je Srbijagas gubitaš, ali evo da vam kažem, prošlu godinu smo završili sa 110 miliona evra zarade, odnosno 200 miliona evra poslovne dobiti, dakle vodili smo računa šta radimo. Ukupni troškovi Srbijagasa, a to su ti operativni troškovi, uključujući i plate, svi su u kompaniji na nivou 1,7 odsto“, rekao je on.

Direktor Srbijagasa je podsetio i da je prosečna marža gasa u 2023. bila 4,7 odsto i kako je istakao nijedna kompanija u regionu ne radi sa tako malim maržama.

On je kazao i da kada je reč o ceni energenata na svetskom tržištu, velike sile će voditi računa zbog svojih interesa, a ne zbog malih zemalja, da zadrže cenu nafte u nekom koridoru koji je prihvatljiv za svetsku privredu.

Bajatović je kazao i da se situacija na planu energetike u svetu stabilizovala posle krize korone i kako je naglasio nikad više neće biti gas po ceni od 70 dolara.

„Pogledajte bilanse energetskih kompanija. Oni su zaradili na energetskoj krizi mnogo više nego farmaceutske kompanije na koroni. Sve je orijentirano samo na zaradu i samo na kapital. Nema tu milosti, nema tu socijalnih pitanja“, zaključio je direktor Srbijagasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...