Predsednica EK ohrabrena porastom ponude

Fon der Lajen najavila jeftiniji gas

EU

24.4.2024 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Fon der Lajen najavila jeftiniji gas Fon der Lajen najavila jeftiniji gas
Evropska komisija (EK) očekuje pad cena gasa usled porasta ponude tečnog prirodnog gasa (TPG), što otvara mogućnost za ulaganja u obnovljive izvore energije, izjavila... Fon der Lajen najavila jeftiniji gas

Evropska komisija (EK) očekuje pad cena gasa usled porasta ponude tečnog prirodnog gasa (TPG), što otvara mogućnost za ulaganja u obnovljive izvore energije, izjavila je u utorak predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Ona je navela da se u periodu energetske krize mnogo investiralo i da veliki talas novih izvoznih TPG projekata dolazi na tržište. Prema njenim rečima, moguće je da će globalna nestašica tečnog prirodnog gasa preći u svoju suprotnost, odnosno u situaciju kada će TPG-a biti u izobilju, piše Reuters.

„Zbog toga očekujemo da će cene gasa pasti“, izjavila je predsednica Evropske komisije. Evropskim fjučersima gasa trgovalo se u utorak na berzi TTF po ceni od 29,315 evra za megavat sat.

Isporuke TPG u Evropu u februaru su iznosile 9,74 milijarde kubnih metara, što je za 8,1 odsto manje nego u januaru i istovremeno najmanje od septembra 2023. godine, pokazuju podaci Udruženja evropskih gasnih operatera (GIE).

Isporuke TPG iz luka u evropski sistem za transport gasa od početka 2024. godine su iznosile 20,3 milijarde kubnih metara, što je za 6,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi agencija TASS.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Interesantno je videti kako porast ponude tečnog prirodnog gasa može uticati na pad cena gasa, što bi moglo imati značajan uticaj na energetsku politiku Evrope.

    Odgovori

  • Stasa

    28.4.2024 #2 Author

    Bravo za njuu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...