Završeni predizbori za predsedničke nominacije u SAD

Bajden i Tramp kandidati za izbore u novembru

SvetVesti

13.3.2024 10:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bajden i Tramp kandidati za izbore u novembru Bajden i Tramp kandidati za izbore u novembru
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegov prethodnik Donald Tramp (Donald Trump) dobili su, prema očekivanjima, potreban broj glasova delegata za osvajanje nominacije... Bajden i Tramp kandidati za izbore u novembru

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i njegov prethodnik Donald Tramp (Donald Trump) dobili su, prema očekivanjima, potreban broj glasova delegata za osvajanje nominacije svojih stranaka za predsedničke izbore u novembru.

Nominacije će biti ozvaničene na stranačkim konvencijama na leto, ali već je izvesno da će kandidat demokrata biti Bajden, dok će republikanci kandidovati Trampa. Rezultati predizbora potvrdili su da će doći do očekivane reprize izbora iz 2020. godine na kojima je Bajden izabran za predsednika.

Bajden je nakon predizbora u četiri federalne države koji su održani u utorak izjavio da je „počastvovan“ što su birači podržali njegovu kandidaturu za reizbor „u trenutku kada je pretnja koju Tramp predstavlja veća nego ikada“, prenosi BBC.

Navodeći pozitivne ekonomske trendove, Bajden je rekao da su SAD „usred povratka“, ali da se suočavaju da izazovima za svoju budućnost kao demokratije, kao i sa onima koji žele da usvoje ograničenja abortusa i ukinu socijalne programe.

Trampova kampanja za drugi mandat u Beloj kući bila je usmerena na pooštravenje zakona o imigraciji, uključujući obećanje da će se „zapečatiti granica“ i sprovesti deportacije ilegalnih doseljenika.

Tramp je takođe obećao da će se boriti protiv kriminala, povećati domaću proizvodnju energije, cariniti uvoz iz inostranstva, okončati rat u Ukrajini i nastaviti pristup „Amerika na prvom mestu“ u globalnim odnosima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...