Cene goriva u SAD neprestano rastu

Bajden traži istragu legalnosti poskupljenja benzina

SvetU fokusuVesti

18.11.2021 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Bajden traži istragu legalnosti poskupljenja benzina Bajden traži istragu legalnosti poskupljenja benzina
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je savezne regulatore da istraže da li se naftne i gasne kompanije bave „nezakonitim delovanjem“ profitirajući od... Bajden traži istragu legalnosti poskupljenja benzina

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je savezne regulatore da istraže da li se naftne i gasne kompanije bave „nezakonitim delovanjem“ profitirajući od visokih cena benzina, koje su naglo porasle tokom pandemije.

Bajden, suočen sa sve većim političkim pritiskom nakon što je inflacija dostigla višedecenijski maksimum, zatražio je istragu u pismu Saveznoj trgovinskoj komisiji, tvrdeći da je „sve veći broj dokaza o antipotrošačkom ponašanju naftnih i gasnih kompanije“, prenosi USA Today.

„Suština je sledeća – cene benzina na pumpama ostaju visoke, iako troškovi naftnih i gasnih kompanija opadaju. Savezna trgovinska komisija ima ovlašćenje da razmotri da li nezakonito ponašanje košta porodice na (benzinskoj) pumpi. Verujem da bi to trebalo da uradite odmah“, naveo je predsednik SAD.

Prosečna cena za galon običnog benzina u SAD je 3,41 dolar, što je za 1,29 dolara više nego pre godinu dana i najviše u poslednjih sedam godina. Cene benzina u Kaliforniji porasle su u utorak na rekordnih 4,69 dolara za galon običnog benzina.

Cene benzina naglo su porasle tokom pandemije zbog skoka cena sirove nafte. Kada je reč o američkoj nafti WTI (West Texas Intermediate) ona je dvostruko poskupela u poslednjih 12 meseci. Bajden je, međutim, primetio da je cena nedovršenog benzina pala za pet odsto, a cene benzina je porasla za tri odsto u istom periodu.

  • Lolek

    7.3.2022 #1 Author

    Najavi odradi pokupi kajmak istrazi i objasni ko je kriv

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...