Vrednost "crnog zlata" ove godine porasla skoro 60 odsto

Cena nafte sledeće godine i do 120 dolara?

SvetU fokusuVesti

17.11.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cena nafte sledeće godine i do 120 dolara? Cena nafte sledeće godine i do 120 dolara?
Izvršni direktor Rosnefta rekao je da bi globalne cene nafte mogle da porastu na čak 120 dolara do sredine sledeće godine zbog toga što... Cena nafte sledeće godine i do 120 dolara?

Izvršni direktor Rosnefta rekao je da bi globalne cene nafte mogle da porastu na čak 120 dolara do sredine sledeće godine zbog toga što je sposobnost Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da zadovolji tražnju izložena riziku zbog nedovoljnih investicija i sankcija.

Potpredsednik ruske kompanije za trgovinu i logistiku Otabek Karimov rekao je da zemlje OPEC-a ne mogu da povećaju proizvodnju u meri koja bi zadovoljila potražnju.

„Kao rezultat toga, danas u svetu vlada ozbiljan deficit energetskih resursa. Naravno, nemoguće je da to ne utiče na cenu“, rekao je Karimov.

Cena nafte je ove godine porasla za skoro 60 odsto na iznad 82 dolara po barelu, jer oporavak od pandemije podstiče tražnju, dok OPEC i njeni saveznici samo postepeno povećavaju ponudu. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošlog meseca da je nafta po ceni od 100 dolara sasvim moguća, dok Bank of America smatra da bi do juna meseca sledeće godine ona mogla da ide i do 120 dolara.

Visoki zvaničnici Rusije, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata rekli da očekuju da će globalno tržište uskoro postati previše snabdeveno, što bi moglo da smanji cene i opravda oprezan pristup OPEC-a. Takođe, i Međunarodna agencija za energetiku očekuje da se rast cena bliži kraju.

Inače, Rosneft, najveći ruski proizvođač nafte, pridržavao se ograničenja proizvodnje prema sporazumu, ali se istorijski protivio uključivanju Rusije u pakt OPEC.

Kompanija je saopštila da planira da brzo poveća proizvodnju nakon okončanja sporazuma 2022. godine i da cilja proizvodnju od čak 30 miliona tona nafte, ili oko 600.000 barela dnevno, iz svog budućeg projekta Vostok Oil već 2024. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...