KRIPTOVALUTE PODRIVAJU GLOBALNU FINANSIJSKU STABILNOST

Banka Engleske upozorila na rizike ulaganja u digitalni novac

BankeNovacSvetVesti

8.6.2021 15:55 Autor: Vladimir Jokanović 0

Banka Engleske upozorila na rizike ulaganja u digitalni novac Banka Engleske upozorila na rizike ulaganja u digitalni novac
Porast ulaganja u digitalne valute mogao bi da dovede do masovnog povlačenja depozita iz banaka, što bi bio rizik za finansijsku stabilnost i širu... Banka Engleske upozorila na rizike ulaganja u digitalni novac

Porast ulaganja u digitalne valute mogao bi da dovede do masovnog povlačenja depozita iz banaka, što bi bio rizik za finansijsku stabilnost i širu ekonomiju, upozorila je Banka Engleske. Ukoliko bi petina domaćinstava i preduzeća iz Velike Britanije prebacila svoje uloge u digitalni novac, banke bi izgubile ključni izvor finansiranja, što bi uticalo na troškove i dostupnost kredita.

Čelnici britanske centralne banke najavili su prošlog meseca da bi država “verovatno“ trebalo da emituje neki oblik digitalne gotovine (stablecoin), kako bi zadržala poverenje građana u dostupnost javnog novca, preneo je CoinDesk. “Saznanje da deponenti mogu preći u državni novac može biti važno za sprečavanje opšteg gubitka poverenja u novac“, ocenio je Džon Kanlif (Jon Cunliffe) zamenik guvernera Banke Engleske.

Gubitak poverenja mogao bi da prevede klijente u “privatni novac“, objasnio je Kanlif, aludirajući na digitalni novac velikih Big Tech platformi kao što je Facebook, i njegov Diem, ranije nazivan Libra. Prema njegovim rečima, privatni digitalni novac mogao bi da ima veću funkcionalnost i niže transakcione troškove od novca komercijalnih banaka koji je trenutno u ponudi i mogao bi brzo da privuče veliki broj korisnika.

Foto: Youtube screenshot

U međuvremenu, guverner Banke Engleske Endrju Bejli (Andrew Bailey) ponovo je upozorio javnost na rizike ulaganja u digitalnu imovinu. “Kupite ih ako želite, ali (kriptovalute) nemaju suštinsku vrednost“, rekao je guverner britanske centralne banke, dodajući da investitori u digitalne valute treba da budu spremni da izgube sav uloženi novac.

Nova državna kriptovaluta, tipa stablecoin, morala bi da bude vezana za vrednost funte, a uslovi njenog korišćenja morali bi da se regulišu na isti način kao i široko dostupna plaćanja kojima se bave banke. Stablecoin je sličan bitcoinu, ali nije podložan ekstremnom kretanju cena, jer je dizajniran da se kreće u korak sa valutama pod okriljem države, poput funte ili evra, ili robama poput zlata, prenosi Guardian.  

Banka Engleske saopštila je da i dalje razmatra potrebu za pokretanjem svoje digitalne valute, koju je britanski ministar finansija Riši Sunak (Rishi Sunak) nazvao “britcoin“. Banka još nije odlučila da li će uvoditi digitalni novac, već se bavi procenom rizika i mogućnosti da to učini. Britanska centralna banka ističe da široka upotreba privatnih kriptovaluta može uticati na njenu sposobnost određivanja kamatnih stopa, ključnog alata koji koristi za upravljanje inflacijom.

Izvor: Statista

Guverner Bejli naveo je da centralna banka, vlada i društvo u celini moraju pažljivo razmotriti mogućnost stabilne digitalne valute Banke Engleske. “Neophodno je da postavimo teška i relevantna pitanja kada je reč o budućnosti ovih novih oblika digitalnog novca“, rekao je Bejli. Analitičari su podeljeni u vezi sa ovom temom, pa tako neki smatraju da bi digitalna valuta centralne banke doprinela snaženju demokratije i održivosti u bankaraskom sistemu, dok drugi veruju da bi veliki šok finansijskog sistema bio neizbežan.

Bazelski komitet za bankarski nadzor, kao globalni nadzornik sektora, razmatra načine kako da zaštiti zajmodavce od kripto imovine. Komitet će zatražiti mišljenje zainteresovanih strana o dizajnu bonitetnog tretmana izloženosti banaka kripto imovini, prenosi Economic Times. Iako je izloženost banaka ovom vidu imovine trenutno ograničena, kontinuirani rast i inovacije u sektoru kripto valuta mogu ugroziti globalnu finansijsku stabilnost i povećati rizike po bankaraski sistem u odsustvu odgovarajućeg bonitetnog principa, ocenio je Bazelski komitet.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...