Zahvaljujući smanjenju stope inflacije

Banka Rusije snizila kamatnu stopu

BankeNovacSvetVesti

16.9.2022 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 7

Banka Rusije snizila kamatnu stopu Banka Rusije snizila kamatnu stopu
Centralna banka Rusije snizila je ključnu godišnju kamatnu stopu sa osam na 7,5 odsto. Sniženje kamatne stope za 50 baznih poena bilo je najmanje... Banka Rusije snizila kamatnu stopu

Centralna banka Rusije snizila je ključnu godišnju kamatnu stopu sa osam na 7,5 odsto. Sniženje kamatne stope za 50 baznih poena bilo je najmanje u poslednjih šest meseci. Regulator je odluku obrazložio smanjenjem stope inflacije, za koju očekuje da će do kraja godine biti na nivou od 11 do 13 odsto.

Banka Rusije takođe ističe da je dinamika privredne aktivnosti bolja od očekivane, pa se predviđa da ovogodišnji pad BDP-a bude od četiri do šest odsto, prenosi Komersant, navodeći da centralna banka nije nagovestila tržištima kako će dalje postupati po pitanju visine ključne kamatne stope. Banka očekuje pad inflacije na pet do sedam odsto u idućoj godini.

Nakon oštrog februarskog povećanja ključne kamatne stope sa 9,5 na 20 procenata, Banka Rusije je šesti put zaredom snizila kamatnu stopu. Takva dinamika, prema Banci Rusije, u vezi je sa jednokratnim faktorima (korekcija cena nakon martovskih poskupljenja) i uravnoteženom potražnjom potrošača zbog smanjenja realnih prihoda i okretanja štednji.

„Ovo poslednje se objašnjava ne samo opštom ekonomskom neizvesnošću, nego i smanjenom ponudom određenih kategorija roba i usluga“, objasnio je regulator, ističući da su ograničenja na strani ponude već donekle ublažena u odnosu na postepeni oporavak potrošačkog uvoza.

Ocenjujući ekonomsku situaciju u zemlji, Banka Rusije navodi da spoljni uslovi ostaju teški i značajno ograničavaju ekonomsku aktivnost. Poteškoće u proizvodnji i logistici i dalje negativno utiču na aktivnost, ali prema Banci Rusije poslovno raspoloženje se poboljšava, a dobavljači i tržišta se diverzifikuju.

  • MIŠKOVIĆ

    17.9.2022 #1 Author

    Sve mi to skupo placamo

    Odgovori

  • Dragana

    17.9.2022 #2 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.9.2022 #3 Author

    Odlicna vest za Rusiju…

    Odgovori

    • roka

      18.9.2022 #4 Author

      Šta je odlično …smanjenja prihoda građana, smanjena ponuda roba i usluga, ekonomska neizvesnost, poskupljenja, sankcije i teško spoljno okruženje … nemoj čitati samo naslove već ceo tekst i nemoj komentarisati nešto što ne razumeš!

      Odgovori

  • Milovan94

    18.9.2022 #5 Author

    Pametno sa njihove strane

    Odgovori

  • NINICA

    19.9.2022 #6 Author

    Odlično!

    Odgovori

  • MarijaS

    19.9.2022 #7 Author

    Lepe vesti za građane Rusije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...