Nove sankcije SAD protiv Moskovske berze

Banka Rusije uverava da berzansko trgovanje ne utiče na konvertibilnost rublje

BerzaSvetVesti

13.6.2024 09:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

Banka Rusije uverava da berzansko trgovanje ne utiče na konvertibilnost rublje Banka Rusije uverava da berzansko trgovanje ne utiče na konvertibilnost rublje
Banka Rusije navela je da berzansko trgovanje valutom nije neophodno za konvertibilnost rublje i slobodno kretanje strane valute. Regulator je naglasio da se kurs... Banka Rusije uverava da berzansko trgovanje ne utiče na konvertibilnost rublje

Banka Rusije navela je da berzansko trgovanje valutom nije neophodno za konvertibilnost rublje i slobodno kretanje strane valute. Regulator je naglasio da se kurs rublje prema ključnim valutama određuje balansom ponude i potražnje iz spoljne trgovinske aktivnosti, pa zato ne zavisi od trgovačke platforme.

SAD su 12. juna najavile nove antiruske sankcije. Među ostalima, sankcije su obuhvatile grupu Moskovska berza, prenosi Komersant. Moskovska berza je najveća ruska berzanska holding kompanija i organizuje trgovinu akcijama, obveznicama, derivatima, valutama, instrumentima tržišta novca, ugljeničnim jedinicama, plemenitim metalima, žitaricama i šećerom.

Prema procenama regulatora, sankcije uvedene protiv Moskovske berze samo će promeniti strukturu trgovanja na domaćem valutnom tržištu. Sam balans na valutnom tržištu, za razliku od situacije u prethodne dve godine kada su se znatno menjali i izvoz i uvoz, ostaje nepromenjen, uverava ruska centralna banka.

Pored same trgovačke platforme, na listu sankcija uključeni su Nacionalni kliring centar, koji obavlja obračune po transakcijama na različitim tržištima i funkcije centralnog kontrapartnera, kao i Nacionalni depozitar za obračune.

Glavna valuta za berzansko trgovanje u Rusiji trenutno je juan, a ne dolar. U maju je udeo trgovanja kineskom nacionalnom valutom na Moskovskoj berzi iznosio 54 procenta. Zbog toga će berzanski kurs juan-rublja postavljati smernice i za druge valutne parove.

Osim toga, centralna banka Rusije navela je da nove sankcije SAD-a ne utiču na obim priliva valute od izvoza niti na potražnju za valutom za plaćanje uvoza. „Kurs rublje će ostati jedinstven i tržišni, samo će se promeniti set podataka za njegov obračun“, saopštili su iz Banke Rusije za TASS.

Od 13. juna na Moskovskoj berzi uvedena je zabrana trgovanja dolarima i evrima, kao i instrumentima koji koriste ove valute za obračune. U maju su transakcije sa dolarima i evrima činile 51,57 odsto berzanskog trgovanja. Trgovanje dolarima i evrima će se obavljati na vanberzanskom tržištu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.