Prema izveštaju NBS, banke pooštrile uslove kreditiranja privrede

Bankari od firmi traže veći kolateral i nude kraće rokove otplate

BankeNovacSrbijaVesti

10.3.2021 13:33 Autor: Gordana Bulatović 4

Bankari od firmi traže veći kolateral i nude kraće rokove otplate Bankari od firmi traže veći kolateral i nude kraće rokove otplate
Poslovne banke u Srbiji pooštrile su, od početka pandemije korona virusa, standarde po kojima odobravaju kredite privredi. One očekuju da se kreditini standardi za... Bankari od firmi traže veći kolateral i nude kraće rokove otplate

Poslovne banke u Srbiji pooštrile su, od početka pandemije korona virusa, standarde po kojima odobravaju kredite privredi. One očekuju da se kreditini standardi za privredu neće menjati ni u prvom kvartalu ove godine. Ipak tokom prošle godine došlo je do povećanja broja odobrenih kredita privredi u odnosu na godinu pre i to za 9,4 odsto, navodi se u upravo objavljenom Izveštaju o kreditnoj aktivnosti koji radi NBS.

„U četvrtom kvartalu prošle godine dodatno su pooštreni zahtevi za odobravanje kredita, posebno u pogledu kolaterala, smanjen je maksimalni iznos i skraćena ročnost kredita. Kamatne marže, provizije i naknade povećane su za velika preduzeća, dok su za ona mala i srednja smanjene. Razlog za ovakav stav poslovnih banaka leži u njihovoj povećanoj averziji prema riziku, a u manjoj meri i viši troškovi za kredite“, navode u NBS.

Uprkos pooštrenim uslovima za odobrenje kredita, u četvrtom kvartalu, primetan je rast tražnje za kreditima od strane privrede, ističu u Centralnoj banci. Dodaju i da je on, u najvećoj meri, bio vođen potrebama finansiranja obrtnih sredstava i restruktuiranja duga.

„U uslovima odloženih investicija zbog pandemije, smanjeno je finansiranje kapitalnih investicija i preuzimanje drugih preduzeća. Na manju tražnju ove vrste pozajmica uticalo je i veće korišćenje sopstvenih izvora finansiranja i kredita nebankarskih institucija, kao što je Fond za razvoj“, naglašavaju u NBS.

Primetno je da je povećano zaduženje preduzeća iz oblasti snabdevanja električnom energijom, poslovanja sa nekretninama i građevinarstva, dok je kod ostalih sektora ono smanjeno.

  • Milovan94

    10.3.2021 #1 Author

    Kriza je učinila svoje.

    Odgovori

  • N. N.

    10.3.2021 #2 Author

    Strasno.

    Odgovori

  • Irina

    11.3.2021 #3 Author

    To ce uticati dosta na privredni sektor

    Odgovori

  • Marta

    19.3.2021 #4 Author

    Morace da spuste kriterijume jer ako se bude islo na sigurno nece biti klijenata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...