Najuži monetarni agregat smanjen na 0,7 odsto

Bankarsko kreditiranje u evrozoni usporeno u januaru

BankeEUVesti

28.2.2023 12:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bankarsko kreditiranje u evrozoni usporeno u januaru Bankarsko kreditiranje u evrozoni usporeno u januaru
Rast bankarskog kreditiranja u evrozoni usporen je i u januaru, a monetarni agregat M1, koji predstavlja osnovnu meru ponude novca, smanjio se prvi put... Bankarsko kreditiranje u evrozoni usporeno u januaru

Rast bankarskog kreditiranja u evrozoni usporen je i u januaru, a monetarni agregat M1, koji predstavlja osnovnu meru ponude novca, smanjio se prvi put otkada Evropska centralna banka (ECB) prikuplja podatke.

U januaru je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora usporila na 3,8 odsto, s 4,3 odsto u decembru, saopšteno je iz ECB.

Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su 4,9 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i njihov rast je takođe bio 0,5 procentnih poena slabiji nego u decembru, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Biznis.ba.

Krediti stanovništvu i kompanijama takođe su posustali na početku ove godine.

Godišnja stopa rasta prilagođenih kredita domaćinstvima smanjila se tako na 3,6 odsto, sa 3,8 odsto u decembru, a prilagođenih kredita nefinansijskim korporacijama sa 6,3 na 6,1 odsto.

Širi monetarni agregat M3 u januaru je porastao 3,5 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon rasta od 4,1 odsto u decembru. Godišnja stopa njegovog rasta usporila je tako četvrti mesec zaredom i najniža je od novembra 2014.

Najuži monetarni agregat M1, koji obuhvata gotovinu u opticaju i prekonoćne depozite, smanjio se u januaru 0,7 odsto na godišnjem nivou, prvi put otkada se prikupljaju podaci. Poređenja radi, u decembru je bio uvećan 0,6 odsto.

„Najnoviji izveštaj pokazuje da mere zaoštravanja monetarne politike ECB nesumnjivo utiču na ponudu novca i zaduživanje privatnog sektora, što će prigušiti ekonomski rast i inflaciju u ovoj godini“, rekao je ekonomista banke ING Bert Kolejn (Bert Colijn).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...