Pozajmice u Crnoj Gori najviše uzimali građani i nefinansijski sektor

Banke odobrile 3,42 milijarde evra kredita

BankeNovacRegionVesti

28.9.2021 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Banke odobrile 3,42 milijarde evra kredita Banke odobrile 3,42 milijarde evra kredita
Prema podacima Centralne banke (CBCG), do kraja jula je u odnosu na isti period prošle godine odobreno 7,3 odsto više kredita. Odnos između kredita... Banke odobrile 3,42 milijarde evra kredita

Prema podacima Centralne banke (CBCG), do kraja jula je u odnosu na isti period prošle godine odobreno 7,3 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju jula je blago smanjen u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 0,89, prenosi RTCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 75,6 odsto. Zaključno sa julom, odobreno je kredita u ukupnom iznosu 3,42 milijarde evra, uz rast od 3,1 odsto na mesečnom nivou.

Ukupni depoziti u julu su u odnosu na jun porasli jedan odsto na 3,83 milijarde evra. Oročeni depoziti činili su 24,1 odsto ukupnih, a oni po viđenju 74 odsto. Preostalih 1,9 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri meseca do jedne godine, 47,9 odsto, dok su oni od jedne do tri godine činili 32,7 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju jula su iznosili 1,3 milijarde evra, što je 1,8 odsto više nego u junu. U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 34,8 odsto, a oni po viđenju 65,2 odsto.

„Banke u Crnoj Gori su likvidne i solventne, a sve mere Centralne banke, kreirane u cilju ublažavanja posledica pandemije po građane i privredu, realizovane su efikasno“, poručeno je sa sastanka predstavnika Centralne banke Crne Gore i poslovnih banaka. 

Depoziti su, od početka godine, porasli za oko 600 miliona evra i sada iznose skoro četiri milijarde evra, što je istorijski maksimum. Likvidna aktiva, u iznosu od skoro 1,5 milijardi evra, takođe je na istorijski maksimalnom nivou. Negativna posledica pandemije na poslovanje banaka ogleda se u blagom rastu NPL-a, koji je, ipak, zahvaljujući merama koje je CBCG blagovremeno implementirala, ograničen.

Guverner Radoje Žugić je istakao da će „odgovoran pristup CBCG, pažljivo praćenje izazova i blagovremeno reagovanje na rizike biti, kao i do sada, usmereni ka jačanju i očuvanju stabilnosti bankarskog, odnosno ukupnog finansijskog sistema“ i dodao da je, u tom pravcu, neophodan nastavak intenzivne saradnje sa bankama. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...