U 2020. godini banke u Hrvatskoj zaradile više od 600 miliona evra

Banke ponovo dižu cene naknada za svoje usluge

BankeNovacRegionVesti

22.2.2022 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Banke ponovo dižu cene naknada za svoje usluge Banke ponovo dižu cene naknada za svoje usluge
Pred kljientima banaka u Hrvatskoj je novi talas poskupljenja naknada vezanih za vođenje računa, kreditne transfere, trajne naloge i druge usluge. Ta provizija koju... Banke ponovo dižu cene naknada za svoje usluge

Pred kljientima banaka u Hrvatskoj je novi talas poskupljenja naknada vezanih za vođenje računa, kreditne transfere, trajne naloge i druge usluge. Ta provizija koju klijenti plaćaju za vlastiti novac izdašan je bankarski prihod.

„Dvadeset naših banaka u pandemijskoj 2020. godini samo je na naknadama građanima i kompanijama zaradilo više od 4,5 milijarde kuna (oko 600 miliona evra). Na internet stranicama banaka nižu se obaveštenja o povećanju naknada koje klijente očekuju ove godine. Neke banke su već povećale taj namet, dok neke to najavljuju za mart i april“, piše HRT.

Ako želite da podignete hiljadu kuna gotovine (oko 132 evra) na bankomatima drugih banaka naknada koju ćete platiti iznosiće od 20 do 40 kuna. To je samo jedan od primera naknada koje naplaćuju banke.

Podižu se provizije čak za isplatu gotovine u vlastitoj banci, vođenje tekućih i žiro-računa, kartično poslovanje te platne transakcije.

„Naknada za vođenje tekućeg računa za penzionere porasla je za jednu kunu, a tu su još neke naknade poput one za bezgotovinske naloge, za uplate na račune pravnih osoba preko naših digitalnih platformi, tzv. SEPA terećenja“, kaže portparol Erste banke Dario Gabrić.

Foto: Freepik.com

Naknade banaka često nisu utemeljene na stvarnom trošku, nego ih banke određuju proizvoljno i jednostrano.

„Povećanje naknada se zasniva na povećanju troškova poslovanja, unapređenju određenih proizvoda i usluga te ulaganju znatnih sredstava u digitalizaciju poslovanja“ navodi se u saopštenju Hrvatskog udruženja banaka.

Ekonomski analitičar Damir Novotni (Damir Novotny) kaže da banke ostvaruju relativno visoke prihode iz tih naknada i provizija, ali da su troškovi bankarskog sistema u Hrvatskoj nešto veći nego u drugim zemljama i manja je konkurencija među bankama.

Naknade rastu i u Evropskoj uniji, zato nadzorno telo za bankarstvo EBA traži delotvorniju regulativu, pa i ograničavanje njihovog učestalog rasta.

„Područje naknada je sada postalo alternativni vid zarade banaka, a to je omogućeno preuzimanjem platnog prometa od strane banaka. Nastao je jedan rašomon“, smatra finansijski stručnjak Davor Banović.

Skuplje naknade vidljive su i na internet stranici centralne banke, koja na to, kaže, ne može da utiče. U martu se očekuje da Hrvatska narodna banka objavi najnovije prihode banaka od naknada i provizija.

  • Ika

    22.2.2022 #1 Author

    Svuda podižu cene svojih usluga, naplaćuje kamate i neke nepostojeće usluge

    Odgovori

  • Jolanda

    22.2.2022 #2 Author

    Lopovi

    Odgovori

  • STEFAN

    22.2.2022 #3 Author

    Nazalost to je bilo ocekivano od njih…

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.2.2022 #4 Author

    Sramota stvarno…Cemu podizanje cena za iste usluge?!

    Odgovori

  • Emillija

    23.2.2022 #5 Author

    Kod njih je sve moguce kad je podizanje cena usluga u pitanju

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    23.2.2022 #6 Author

    banke, kao i uvek, najvise profitiraju kad je kriza. neosnovano podizu cene usluga. sve dok im plaćamo cene će rasti i dalje

    Odgovori

  • JANA

    28.2.2022 #7 Author

    Podizanje provizija za isplatu gotovine u sopstvenoj banci, šokirana sam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...