Oko 10.000 ljudi ostaje bez posla zbog uvođenja evra

Menjačnice u Hrvatskoj stavljaju ključ u bravu

NovacRegionVesti

21.2.2022 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Menjačnice u Hrvatskoj stavljaju ključ u bravu Menjačnice u Hrvatskoj stavljaju ključ u bravu
Iako se evro uvodi u Hrvatsku početkom iduće godine, već ove godine trgovci će morati da istaknu dvojne cene, u kunama i evrima. Prelazak... Menjačnice u Hrvatskoj stavljaju ključ u bravu

Iako se evro uvodi u Hrvatsku početkom iduće godine, već ove godine trgovci će morati da istaknu dvojne cene, u kunama i evrima. Prelazak na novu, evropsku valutu, takođe će biti kraj za menjačnice, čiji su se vlasnici već pripremili, a mnogi i preorijentisali na novu delatnost.

Vlasnik menjačnice iz Pule „No 1“, Valter Kapov (Walter Kapov), kaže da je čak 90 odsto menjačkog posla vezan za evro.

„Nemamo drugog izbora, nego da zatvorimo posao. Zatvaramo, to je definitivno kraj priče. Imali smo menjačnice po celoj Istri: u Poreču, Umagu, Labinu, Pazinu i sve smo ih pozatvarali. Pripremili smo se na vreme“, kaže Kapov, koji u pulskim menjačnicama zapošljava šestoro ljudi, piše Glas Istre, a prenosi Seebiz.

Većina vlasnika menjačnica će se preorijentisati i otvoriti novu delatnost.

„Prenamena je moguća. Imamo raznorazne opcije, širi spektar delatnosti, od cveća pa nadalje, nismo vezani samo za ovaj posao. Radnici koji žele da ostanu će sigurno dobiti posao, ali u nekoj drugoj delatnosti. Opstanak bez evra nije moguć jer na sve druge valute otpada manje od deset odsto posla, a to ne bi bilo dovoljno ni za pokrivanje najma poslovnog prostora, a kamoli plata“, navodi Kapov.

Evri
Foto: Pixabay.com

On dodaje da su i u drugim pulskim menjačnicama zabrinuti zbog najavljenog uvođenja evra. Smišljaju, kaže, šta će ubuduće raditi. Opcija je preusmeriti delatnost i raditi nešto drugo.

Ester Jurinović iz Udruženja trgovaca Pule ističe da je u ovoj asocijaciji 19 preduzeća koja imaju upisanu delatnost menjačnica.

„U svakom slučaju, neće im se isplatiti jer su na evru bazirali glavni deo posla. Moraće da se prebace na neku drugu delatnost“, kaže Jurinović.

U Hrvatskoj posluje oko tri hiljade menjačnica s desetak hiljada radnika koji će s uvođenjem evra ostati bez posla ukoliko poslodavac ne prenameni delatnost.

  • STRAHINJA

    21.2.2022 #1 Author

    Pa logicno, procedura ulaska u EU i zahteva standardizaciju valuta, to su znali

    Odgovori

  • STRELAC

    22.2.2022 #2 Author

    Pitam se zasto Madjari ili Cesi odbijaju evrozonu a clanice su EU mnogo pre HR?Nije to bas tako jednostavno.

    Odgovori

  • Lolek

    6.12.2022 #3 Author

    Samo evri

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...