Promenom valute do lakše trgovinske razmene sa Srbijom i zemljama EU

Hrvatska prolazi kroz tri faze uvođenja evra

BankeEUNovacPoslovanjeRegion

21.1.2022 14:58 Autor: Ljiljana Begović 0

Hrvatska prolazi kroz tri faze uvođenja evra Hrvatska prolazi kroz tri faze uvođenja evra
Glavna tema hrvatske ekonomske javnosti, ali i šire, pa i celog regiona, ovih dana je najava skorog prelaska sa dosadašnje valute kune na evro.... Hrvatska prolazi kroz tri faze uvođenja evra

Glavna tema hrvatske ekonomske javnosti, ali i šire, pa i celog regiona, ovih dana je najava skorog prelaska sa dosadašnje valute kune na evro. Dok pojedini ekonomisti ističu da ova promena ne bi trebalo ozbiljnije da utiče na građane i privredu, odnosno da će cene verovatno ostati iste ili slične, stanovnici Hrvatske su oprezni sa komentarima imajući u vidu iskustva drugih članica evrozone.

Iz hrvatskog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za Biznis.rs kažu da obaveza dvojnog iskazivanja cena, u kunama i u evrima, počinje prvog ponedeljka u mesecu koji sledi nakon meseca u kojem će proteći 30 dana od dana objave odluke Saveta Evropske unije o usvajanju evra, i završava se nakon 12 meseci od datuma uvođenja evra.

„Poslovni subjekti mogu započeti i ranije dvojno iskazivanje cena, tačnije od dana koji sledi nakon dana objave odluke Saveta Evropske unije o usvajanju evra, uz pretpostavku da su ostvareni svi tehnički preduslovi za to“, navode iz nadležnog Ministarstva.

Priprema Republike Hrvatske za zamenu kune evrom obuhvata tri ključne faze. Prvi period je pripremni, zatim sledi faza dvojnog opticaja i na kraju period nakon završetka dvojnog opticaja.

„Pripremno razdoblje započinje otprilike šest meseci pre uvođenja evra, tačnije od dana kada Savet Evropske unije donese odluku da Hrvatska uvodi evro i utvrdi fiksni kurs konverzije, i traje do datuma uvođenja evra. U pripremnom periodu počinje obveza dvojnog iskazivanja cena“, ističu naši sagovornici.

Hrvatske kune
Foto: Shutterstock

Period dvojnog opticaja počinje datumom uvođenja evra i trajaće dve nedelje, odnosno 14 dana od datuma uvođenja evra. Dvojni opticaj je vreme u kojem se prilikom transakcija gotovim novcem istovremeno koriste evro i kuna kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Poslednja faza, prema rečima naših sagovornika, je period nakon završetka dvojnog opticaja, kada evro postaje jedino zvanično zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj.

Ono što izaziva najviše polemika, kako među hrvatskim građanima, tako i u regionu, jeste pitanje da li će cene koje su već više zbog inflacije izazvane pandemijom korona virusa dodatno rasti zbog promene valute.

Usklađivanje računovodstva, prilagođavanje sistema, zamena valuta…

„Osnovna prilagođavanja koje će svi poslovni subjekti morati da prođu odnose se pre svega na usklađivanje računovodstvenog i finansijskog upravljanja, prilagođavanje informacionih sistema, kao i osiguravanje nesmetane zamene valuta (kune u evro), zatim informisanje i osposobljavanje radnika, i obaveza dvojnog iskazivanja cena i drugih novčanih iskaza vrednosti“, objašnjavaju iz hrvatskog ministarstva.

Iz nadležnog ministarstva u razgovoru za Biznis.rs kažu da u procesu uvođenja evra Hrvatska uzima u obzir potrebe ekonomije, sa ciljem postizanja maksimalne uspešnosti uz razumne troškove za privrednike.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Miomir Jakšić konstatuje da će zbog turističkog sektora prelazak Hrvatske na novu valutu znatno doprineti konkurentnosti ove zemlje na evropskom tržištu.

„Pretpostavljam da će doći do nekih korekcija cena prosto samim uključivanjem Hrvatske na tržište EU, kao i kamatnih stopa. Ali u krajnjoj liniji to se već sada događa, zbog pandemije i rasta troškova. Da li će to biti dominantno izazvano uvođenjem nove valute, teško je proceniti. Dobre strane uvođenja evra su ipak višestruke – biće olakšan pristup tržištu kapitala, obračunima, trgovini, transportu, vezano za robe i usluge. Sigurno će uvođenje evra pomoći u performansama celokupne hrvatske privrede“, ocenjuje Jakšić u razgovoru za Biznis.rs.

Kada je reč o trgovinskoj razmeni Srbije i Hrvatske nakon uvođenja evra, profesor smatra da će to samo imati pozitivnog uticaja, jer naša zemlja već ima praksu saradnje sa zemljama EU koje koriste evro.

„Do sada je Hrvatska koristila kunu, znači nacionalnu valutu, a sada se uvodi evro koji već se godinama koristi u Srbiji. Mislim da bi to trebalo samo da pospeši trgovinsku razmenu dve zemlje“, zaključuje Miomir Jakšić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.