U Hrvatskoj počinje period prilagođavanja za uvođenje evra

Od 5. septembra obavezno dvojno isticanje cena – u kunama i evrima

BankeEUNovacRegion

20.1.2022 17:31 Autor: Ljiljana Begović 8

Od 5. septembra obavezno dvojno isticanje cena – u kunama i evrima Od 5. septembra obavezno dvojno isticanje cena – u kunama i evrima
U žiži hrvatske javnosti poslednjih dana je ulazak u Evropsku monetarnu uniju, što znači da će domaću valutu – kunu uskoro u potpunosti zameniti... Od 5. septembra obavezno dvojno isticanje cena – u kunama i evrima

U žiži hrvatske javnosti poslednjih dana je ulazak u Evropsku monetarnu uniju, što znači da će domaću valutu – kunu uskoro u potpunosti zameniti evro. Iz Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača za Biznis.rs kažu da će od 5. septembra ove godine cene u prodavnicama biti dvojne, odnosno izražavaće se i u kunama i u evrima, sve do potpunog prihvatanja evropske valute.

„Cene će u određenom periodu biti izražene u kunama i u evrima. Prema predviđanjima, to bi trebalo da traje godinu dana. Trgovci uvek imaju dodatnih troškova, jer su oni dobar povod za povećanje cena“, ističu naši sagovornici.

Iako vlada i ministri uveravaju da se cene neće menjati zbog promene valute, privrednici i građani su ipak zabrinuti.

Ono što ih brine je mogući rast cena prilikom uvođenja evra, jer se dogodio u svim drugim tada novim članicama evrozone i mogao bi biti posebno opasan u kombinaciji sa visokom inflacijom koja je u decembru 2021. godine iznosila 5,5 odsto.

Ministar finansija Zdravko Marić rekao je, govoreći o Zakonu o evru, da hrvatska vlada već dugi niz godina praktikuje javno savetovanje pre upućivanja zakona u skupštinsku proceduru.

„Taj zakon je krovni zakon koji bi trebalo uskladiti sa 40 zakona i 70 podzakonskih akata i pre samog uvođenja evra. Najvažnije odrednice su da se definiše proces pre i posle. Mi već imamo iskustva šta se dešavalo u sedam zemalja koje su poslednje uvodile evro. Negativna stvar je uvek bojazan od toga da će trgovci iskoristiti priliku da zaokruže cene naviše i na taj način daju podsticaj rastu cena i inflaciji“, objasnio je hrvatski ministar finansija.

Evri u novčaniku
Foto: Pixabay.com

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić takođe smatra da pri promeni kune u evro neće doći do poskupljenja.

„Period prilagođavanja može stvoriti problemčiće, ali ne smatram da će oni uzrokovati podizanje cena. Strah građana je opravdan u smislu navikavanja na novu valutu u svim sferama, ali mislim da privrednici nemaju razloga za brigu“, ističe Savić.

Iz Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača (HUZZP) kažu da će dvostruko iskazivanje cena u kunama i u evrima biti obavezno.

„Neki trgovci mogu i ranije da uvedu dvojne cene, da bi građani mogli da prate, ali obaveza kreće od 5. septembra. Da li trgovci poštuju zakon biće kontrolisano od strane nadležnih institucija“, kažu u HUZZP.

Ministar finansija Zdravko Marić rekao je da je glavna ideja da se kroz dualni sistem iskazivanja cena izbegne, koliko god je moguće, podsticanje konkurencije, kao i da ne dođe do efekta prelivanja i rasta cena.

„Analiza koja je rađena na osnovu iskustava u zemljama koje su poslednje uvodile evro pokazuje da je efekat bio 0,2 do 0,4 boda jednokratno“, rekao je Marić.

Ljubodrag Savić kaže da Hrvatska uvodi evro u izazovno vreme pandemije i ekonomske krize, ali da već postoje procedure po kojima se zamena valute vrši. On podseća da kretanje evra kontroliše Evropska monetarna unija, tako da će vrednost evra biti ista i u Hrvatskoj i u Nemačkoj.

Zamena novčanica i kovanica bez naknade

Istovremeno sa uvođenjem dvojnog isticanja cena u Hrvatskoj će početi i snabdevanje banaka, FINA-e, Hrvatske pošte, a onda i preduzeća i trgovačkih društava, kako bi se u trenutku formalne zamene 1. januara 2023. godine sve što je na računima automatski pretvorilo u evre.

„Građani će moći da zamene kune evrima u narednih 12 meseci, dakle cele 2023. godine, u komercijalnim bankama, poslovnicama Pošte i FINA-e bez naknade“, kažu iz HUZZP.

Oni dodaju da postoje određene odredbe koje su usklađene i sa zakonom o sprečavanju pranja novca i nekim drugim regulativama, pa će po jednoj transakciji maksimalno biti moguće zameniti sto novčanica i sto kovanica, ali to neće značiti da se novac ne može ponovo zameniti.

„Ideja je da se u što kraćem roku izvrši konverzija. Građani će novčanice moći da menjaju u Hrvatskoj narodnoj banci i nakon isteka 12 meseci, dok će rok za zamenu kovanica biti tri godine“,  navode naši sagovornici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...