da li će energetska kriza ubrzati početak distribucije gasa kroz novi cevovod?

Bavarski premijer za hitno puštanje u rad Severnog toka 2

EUVesti

8.11.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bavarski premijer za hitno puštanje u rad Severnog toka 2 Bavarski premijer za hitno puštanje u rad Severnog toka 2
Premijer nemačke savezne države Bavarske Markus Zeder (Marcus Soeder) apelovao da se gasovod Severni tok 2 pokrene što je pre moguće kako bi se... Bavarski premijer za hitno puštanje u rad Severnog toka 2

Premijer nemačke savezne države Bavarske Markus Zeder (Marcus Soeder) apelovao da se gasovod Severni tok 2 pokrene što je pre moguće kako bi se obezbedile stabilne isporuke gasa uoči zimske sezone grejanja.

„Neophodna je mudra strategija da se obezbedi snabdevanje strujom. U tom smislu, postoje dobri razlozi da se gasovod Severni tok 2 uskoro pokrene kako bi se cene gasa dovele na normalan nivo“, rekao je Zeder, a prenosi agencija Tass.

On je istakao da je neprihvatljivo da „samo stojimo po strani i gledamo kako cene rastu uoči dolaska hladne zime“, dodajući da „ljudi očekuju brzo rešenje“ tog problema.

„Povlačimo se iz proizvodnje uglja i nuklearne energije, a nedostatak resursa je sve izraženiji. Cene rastu, a potražnja za strujom raste zbog digitalizacije i korišćenja električnih vozila. Zato su nam potrebne gasne centrale koje proizvode struju“, rekao je Zeder.

Prema njegovim rečima, „Severni tok 2 mogao bi da postane pouzdan temelj za stabilno snabdevanje Nemačke gasom“.

Izgradnja Severnog toka 2 je u potpunosti završena 10. septembra. Pre nego što počne sa pumpanjem, operater projekta treba da dobije sertifikat nemačkih regulatora o usklađenosti sa tehničkim standardima EU i da odvoji proizvodn delatnost od transporta, formiranjem zasebnog preduzeća koje se bavi tranzitom.

Federalna agencija za elektroenergetsku mrežu treba da izda sertifikat do 8. januara 2022. godine, navodi ruska novinska agencija i napominje da nemački regulator ne može da zabrani pumpanje gasa, ali ako ono počne pre nego što se registracija odvojenog preduzeća završi, operater će biti novčano kažnjen. Podela delatnosti se zahteva gasnom direktivom EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...