Indija zabeležila najveću godišnju stopu rasta od 6,8 odsto

BDP u zemljama G20 porastao 0,7 odsto u drugom kvartalu

SvetVesti

12.9.2024 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BDP u zemljama G20 porastao 0,7 odsto u drugom kvartalu BDP u zemljama G20 porastao 0,7 odsto u drugom kvartalu
BDP u zemljama G20 porastao je 0,7 odsto u drugom kvartalu 2024. godine, neznatno smanjen sa 0,8 procenata u periodu januar-mart, pokazuju podaci objavljeni... BDP u zemljama G20 porastao 0,7 odsto u drugom kvartalu

BDP u zemljama G20 porastao je 0,7 odsto u drugom kvartalu 2024. godine, neznatno smanjen sa 0,8 procenata u periodu januar-mart, pokazuju podaci objavljeni u četvrtak.

Kina, Indija i Sjedinjenen Američke Države najviše su doprinele ekonomskom rastu G20 u drugom tromesečju, iako su Brazil i Saudijska Arabija zabeležile najveće stope rasta (obe po 1,4 odsto), pokazuju podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), prenosi Anadolu Agency.

Kineska ekonomija je porasla 1,5 odsto tromesečno do juna, u odnosu na 0,7 procenata u prethodnom periodu.

Rast BDP-a u Indiji je usporen sa 1,7 odsto u januaru-martu na 1,3 odsto u aprilu-junu.

Japanska privreda zabeležila je značajan oporavak, sa smanjenja od 0,6 procenata u prvom kvartalu do rasta od 0,7 odsto u drugom kvartalu.

SAD su zabeležile skromniji rast BDP-a u istom periodu, sa 0,4 odsto na 0,7 odsto.

BDP u Južnoj Koreji i Nemačkoj je, s druge strane, smanjen za 0,2 osto i 0,1 procenat, respektivno, na kvartalnom nivou.

U poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, BDP u oblasti G20 porastao je za 3,1 odsto u drugom tromesečju, neznatno u odnosu na 3,2 procenta u prethodnom kvartalu.

Među ekonomijama G20, Indija je zabeležila najveću godišnju stopu rasta od 6,8 odsto u periodu april-jun, a sledi Indonezija sa pet odsto. Japan je u istom periodu zabeležio najveći pad od 0,9 procenata.

Tagovi
BDP G20 VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.