zahvaljujući kineskom rastu izvoza

Izvoz robe zemalja G20 porastao za 1,9 odsto u prvom kvartalu

BiznisSvet

28.5.2024 13:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izvoz robe zemalja G20 porastao za 1,9 odsto u prvom kvartalu Izvoz robe zemalja G20 porastao za 1,9 odsto u prvom kvartalu
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je u utorak da je izvoz robe zemalja G20 porastao je za 1,9 odsto u prvom... Izvoz robe zemalja G20 porastao za 1,9 odsto u prvom kvartalu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je u utorak da je izvoz robe zemalja G20 porastao je za 1,9 odsto u prvom kvartalu 2024. u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Zahvaljujući snažnom rastu kineskog izvoza, zaustavljen je pad od 0,1 odsto u poslednjem kvartalu 2023. godine, saopštila je organizacija sa sedištem u Parizu, prenosi Anadolu Agency.

S druge strane, uvoz robe je u periodu januar-mart 2024. opao za 0,2 odsto na kvartalnom nivou, nakon smanjenja od 0,1 odsto u periodu oktobar-decembar 2023.

Izvoz robe porastao je za 1,4 odsto u SAD za tri meseca do marta, podstaknut većom prodajom robe široke potrošnje i poljoprivrednih proizvoda, dok je u Kanadi izvoz smanjen za 0,6 odsto.

Izvoz je porastao za 0,9 odsto u EU, uglavnom zbog snažnije prodaje hemijskih proizvoda u Francuskoj i Nemačkoj, dok je uvoz opao, mada slabije nego u prethodnom kvartalu, zbog smanjene kupovine energenata.

U Velikoj Britaniji su i izvoz i uvoz opali zbog manje trgovine mašinama i transportnom opremom.

Izvoz robe je porastao u istočnoj Aziji, pri čemu su čelik i mašine podstakli rast izvoza u Kinu (porast od 6,6 procenata), a poluprovodnici i računari pokretali su južnokorejski izvoz.

S druge strane, slaba prodaja automobila uticala je na rast izvoza u Japanu (pad od 2,1 odsto).

Izvoz i uvoz usluga G20 porasli su za 2,2 odsto i 3,5 procenata u prvom kvartalu ove godine, što je delimično odraz porasta međunarodnih putovanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.