BDP snažno porastao u Turskoj

Usporio ekonomski rast G20 u drugom kvartalu

Svet

14.9.2023 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usporio ekonomski rast G20 u drugom kvartalu Usporio ekonomski rast G20 u drugom kvartalu
Kumulativna stopa ekonomskog rasta Grupe 20 (G20) usporila je na 0,7 odsto u drugom kvartalu 2023, prema podacima objavljenim u četvrtak. Ova cifra je... Usporio ekonomski rast G20 u drugom kvartalu

Kumulativna stopa ekonomskog rasta Grupe 20 (G20) usporila je na 0,7 odsto u drugom kvartalu 2023, prema podacima objavljenim u četvrtak.

Ova cifra je smanjena u odnosu na jedan odsto kvartalnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečnom periodu ove godine, navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u izveštaju.

„Usporavanje u oblasti G20 u drugom kvartalu uglavnom je odrazilo usporavanje ekonomije u Kini, gde je rast BDP-a usporen na 0,8 odsto u poređenju sa 2,2 odsto u prethodnom kvartalu“, navodi se u izveštaju, prenosi Anadolu Agency.

Smanjenje trgovine robom G20 u periodu april-jun bio je još jedan pokretač ekonomskog usporavanja.

Kvartalna ekspanzija je takođe usporila u Brazilu (na 0,9 odsto u drugom kvartalu sa 1,8 procenata u prethodnom tromesečju) i u Indiji (na 1,9 odsto, u poređenju sa 2,1 odsto).

U Kanadi i EU zabeležen je nulti rast u tri meseca do juna, nakon što je BDP porastao za 0,6 odsto odnosno 0,2 procenta u prethodnom periodu.

Italijanska privreda se smanjila za 0,4 odsto kvartalno u periodu april-jun, a saudijska ekonomija je smanjena za 0,1 odsto.

BDP je snažno porastao u Turskoj u drugom tromesečju, sa 3,5 procenata, pomerajući se sa smanjenja od 0,1 odsto u prethodnom periodu, uglavnom odražavajući ubrzanje privatne potrošnje.

U tri meseca do juna, BDP u oblasti G20 premašio je nivo pre pandemije za 8,8 odsto.

U oblasti OECD-a, koju čini 38 zemalja, uključujući desetak zemalja G20, rast BDP-a iznosio je 0,5 odsto na kvartalnom nivou u periodu april-jun.

Na godišnjem nivou, BDP područja G20 porastao je 3,5 procenata u drugom kvartalu 2023. godine, u poređenju sa 2,8 odsto u prvom kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...