najviše doprinele kina i sad

Privredni rast G20 blago ubrzao na 0,7 odsto u trećem kvartalu

SvetVesti

14.12.2023 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Privredni rast G20 blago ubrzao na 0,7 odsto u trećem kvartalu Privredni rast G20 blago ubrzao na 0,7 odsto u trećem kvartalu
Prema privremenim podacima objavljenim u četvrtak, Grupa 20 (G20) zemalja je zabeležila ubrzanje kumulativnog rasta BDP-a na 0,7 odsto u trećem kvartalu 2023. godine,... Privredni rast G20 blago ubrzao na 0,7 odsto u trećem kvartalu

Prema privremenim podacima objavljenim u četvrtak, Grupa 20 (G20) zemalja je zabeležila ubrzanje kumulativnog rasta BDP-a na 0,7 odsto u trećem kvartalu 2023. godine, u poređenju sa prethodnim tromesečjem.

Brojka je neznatno porasla sa 0,6 odsto u drugom kvartalu ove godine, pokazali su podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Rast je dobio zamah u Kini i SAD, obe na 1,3 procenta u julu-septembru u poređenju sa 0,5 odsto u aprilu-junu.

U Meksiku se ekonomski rast popeo na 1,1 procenat u tri meseca do septembra, sa 0,9 odsto u prethodnom periodu.

U Italiji se rast vratio na 0,1 odsto u trećem kvartalu, pomerivši se sa kontrakcije od 0,4 procenta u drugom kvartalu.

Južnokorejska ekonomija je porasla 0,6 odsto na kvartalnom nivou u periodu jul-septembar, stabilno u poređenju sa aprilom-junom.

Nasuprot tome, rast je oslabio u preostalim zemljama G20, posebno u Saudijskoj Arabiji i Turskoj, navodi OECD.

Foto: Wikipedia.org

Turski privredni rast usporio je na 0,3 procenta u trećem kvartalu, nakon kvartalnog rasta od 3,3 odsto u prethodnom periodu, i odrazio je smanjenje privatne potrošnje.

Vođen snažnim padom naftnih aktivnosti, BDP Saudijske Arabije se smanjio za 3,2 procenta u tromesečnom periodu, pogoršavajući se u odnosu na smanjenje od 0,5 odsto u drugom kvartalu.

Nakon rasta u prethodnom kvartalu, BDP Japana se smanjio za 0,7 procenata, kao i Kanade za 0,3 odsto, Južnoafričke za 0,2, te Francuske i Nemačke, obe koje su izgubile po 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou, BDP u zoni G20 porastao je za 2,9 procenata u trećem kvartalu, smanjivši se sa 3,6 odsto u drugom kvartalu.

Među ekonomijama G20, Indija je zabeležila najveći rast u poslednja četiri kvartala sa sedam odsto, dok je Saudijska Arabija imala najveći pad sa 3,6 procenata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...