Na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe održana prezentacija dosijea Srbije

Beograd favorit za organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027

KulturaManifestacijeSrbijaTurizamVesti

21.6.2022 13:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Beograd favorit za organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027 Beograd favorit za organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE)... Beograd favorit za organizaciju specijalizovane izložbe Expo 2027

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions – BIE) u Parizu da je Beograd favorit za održavanje specijalizovane izložbe Expo 2027, objavilo je ministarstvo.

„Naša zemlja je mesto susreta istoka i zapada, raskrsnica najvažnijih puteva sa ogromnim turističkim potencijalom, centar kojem gravitiraju ne samo građani regiona već i cele Evrope. Expo dugo nije bio na podneblju Jugoistočne Evrope i smatram da je prestonica Srbije favorit za organizaciju ove izložbe“, rekla je Matić.

Detaljna prezentacija dosijea Srbije, povodom kandidature za organizaciju specijalizovane izložbe Expo Beograd 2027, održana je u ponedeljak u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe, prenosi agencija Beta.

Kako je navedeno, dosije o kandidaturi Srbije za specijalizovanu izložbu Expo 2027 sadrži viziju Srbije u vezi sa izložbom, detalje o predloženoj temi, planiranoj lokaciji, iskustvu, očekivanom uticaju, projekciji broja poseta.

U toku prezentacije učesnicima Generalne skupštine, osim Tatjane Matić, obratili su se i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i projekt menadžer Dušan Borovčanin.

Izvodljivost i održivost projekta kandidature i sadržaj i kvalitet dosijea i prezentacije poslužiće kao osnova za rad anketnih misija BIE, koje će ispitati svaki dosije o kandidaturi, i na tehničkom nivou i u smislu tema koje se istražuju, navedeno je u saopštenju.

U junu 2023, po principu “jedna zemlja – jedan glas”, 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem izabraće zemlju domaćina specijalizovanog Expo 2027/28.

Srbija je 7. juna podnela kandidaturu za organizovanje specijalizovane izložbe pod nazivom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“, sa planiranim datumom održavanja od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine i tako ušla u takmičenje sa drugim zemljama i gradovima iz celog sveta.

Na 170. Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe u Parizu kandidature su predstavila još četiri grada kandidata – Malaga (Španija), Blumington (Minesota, SAD), Puket (Tajland) i San Karlos de Bariloče (Argentina).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...