sa konferencije "MSP Srbije 2030: MSP100 Expo“ u kragujevcu

Pronalaženje kvalifikovane radne snage jedan od najvećih problema MSP

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

1.6.2022 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Pronalaženje kvalifikovane radne snage jedan od najvećih problema MSP Pronalaženje kvalifikovane radne snage jedan od najvećih problema MSP
Završna konferencija i izložba pod nazivom „MSP Srbije 2030: MSP100 Expo“ održana je u sredu u Kragujevcu. Na konferenciji je u okviru tri okrugla... Pronalaženje kvalifikovane radne snage jedan od najvećih problema MSP

Završna konferencija i izložba pod nazivom „MSP Srbije 2030: MSP100 Expo“ održana je u sredu u Kragujevcu.

Na konferenciji je u okviru tri okrugla stola i dva panela diskutovano o sistemskim problemima, nelogičnostima i politikama koje štete malim i srednjim preduzećima, kao što je, na primer, to što MSP nisu izuzeta od plaćanja poreza na dobit koji ulažu u investicije, dok velika jesu, kao nepostojanje adekvatne institucionalne podrške u međunarodnim finansijskim transakcijama što nije uobičajeno u drugim zemljama u regionu, navodi se u saopštenju.

„Ovde smo ne zato što ovim preduzećima treba pomoć, ovde su već pobednici. Ovi privrednici su potrebni nama, Srbiji, jer je suviše firmi koje su mogle da budu pobednici, a ipak to nisu. Nešto je krenulo da se menja, ima dobrih inicijativa koje utiču i na državu, ali mi još uvek imamo problem privrednog ambijenta naročito prema malim i srednjim preduzećima. Nije problem da li neko više voli velika preduzeća, već je problem u slabom kapacitetu države čiji je zadatak da odvoji žito od kukolja“ – izjavila je Kori Udovički, predsednica Upravnog odbora i glavna ekonomistkinja CEVES-a tokom uvodnog panela, naglašavajući da se danas pokreću inicijative među predstavnicima MSP, koji nas uče kako da napravimo bolje privredno okruženje.

Drugi važan fokus razgovora bio je na specifičnim i konkretnim akcijama koje bi mogle da budu motivišuće i pokažu put za šire promene ili makar ponude rešenja dok se ne dese strateški zaokreti u politikama. Jedan od zaključaka današnje konferencije je da će mala i srednja preduzeća od države, ali i u međusobnoj saradnji, tražiti rešenja za problem sve težeg pronalaska kvalifikovane radne snage.

„Jedan od najvećih problema jeste pronalaženje kvalifikovane radne snage i to je najveća prepreka za sve vodeće firme koje treba da razvijaju našu domaću pamet i sposobnost. Potrebno je da nam država postane fleksibilnija. Ona se sada razvija u dobrom pravcu, ali ne može istovremeno na terenu da se neko ponaša birokratski i da štiti samo svoju poziciju. Ovde se pokreću inicijative među preduzećima da od njih naučimo da napravimo bolje okruženje“ – izjavila je Kori Udovički.

MSP Srbije 2030: MSP100 Expo / Kori Udovički, Tomas Šib

O kvalifikovanoj radnoj snazi govorio je i Darko Đorić, CEO MIND Parka, koji je rekao da je problem pronalaženja radne snage jedan od najvećih svuda, ne samo kod nas, a da mi to rešavamo kroz program obrazovanja, stručne prakse.

„Obrazovni sistem se menja, mi bismo voleli da to ide i brže, ali generalno ide u dobrom pravcu, pre svega kroz dualno obrazovanja“ , poručio je Đorić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da je impresioniran onim što je ovde video i velikim brojem uspešnih malih i srednjih preduzeća.

„Ona predstavljaju razvojni potencijal jer je privatni sektor taj koji doprinosi postizanju ciljeva. U Srbiji trenutno posluje 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 75.000 ljudi i važno je da je ostvarena saradnja sa lokalnim malim i srednjim preduzećima, i to je veoma značajan pomak jer samo uz saradnju sa lokalnim zajednicama možemo da doprinesemo razvoju Srbije“ – izjavio je Šib.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid naveo je da je njegova država dugogodišnji i posvećen partner Srbije i pruža podršku u podsticanju održivog razvoja.

„Privatni sektor, a posebno mala i srednja preduzeća, ima ključnu ulogu u procesu transformacije ka cirkularnoj i uključujućoj ekonomiji u Srbiji i verujemo da će se on dalje razvijati“- rekao je ambasador Švjacarske.

Među gostima, panelistima i moderatorima konferencije bili su i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici Razvojne agencije Srbije, EBRD, irske IDA-e, poznavaoci nemačkog Mittelstanda, slovenačkog preduzetništva i predstavnici uspešnih, šampionskih domaćih MSP.

  • TATJANA

    1.6.2022 #1 Author

    Dualno obrazovanje je najbolje resenje

    Odgovori

  • MARKO7

    1.6.2022 #2 Author

    Pa valjda će se ovaj problem rešiti brzo nadamo se.

    Odgovori

  • SNEZANA

    1.6.2022 #3 Author

    U poslednje vreme je to veliki problem inace

    Odgovori

    • Lelica

      2.6.2022 #4 Author

      Da inace u svim sektorima je tesko naci radnike.

      Odgovori

  • GOCA BG

    1.6.2022 #5 Author

    Unazad par godina je ovo veliki problem…

    Odgovori

  • IVAN

    1.6.2022 #6 Author

    Sve teza situacija

    Odgovori

  • Maša

    2.6.2022 #8 Author

    Globalni problem, treba se pozabaviti sa ovim

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.6.2022 #9 Author

    Dajte normalne plate pa neće biti

    Odgovori

  • TINA

    3.6.2022 #10 Author

    To ce tek biti problem

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...