Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koje treba ispratiti u nedelji pred nama

AutomobiliBiznisInfrastrukturaManifestacijePoslovanje

20.6.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih događaja koje treba ispratiti u nedelji pred nama Pet ekonomskih događaja koje treba ispratiti u nedelji pred nama
Najnovija dešavanja na svetskom tržištu hrane i energenata, ali i najava teških meseci tokom predstojeće jeseni i zime, kao da nisu previše poremetili letnju... Pet ekonomskih događaja koje treba ispratiti u nedelji pred nama

Najnovija dešavanja na svetskom tržištu hrane i energenata, ali i najava teških meseci tokom predstojeće jeseni i zime, kao da nisu previše poremetili letnju sezonu godišnjih odmora. Posle dve godine pandemije svi su jedva dočekali da grčku, bugarsku ili tursku granicu na putu ka moru pređu bez potvrda, testova i ostale dodatne dokumentacije u vezi sa korona virusom. Zato se i Srbija otvorila za svet, pa će već danas biti predstavljena kandidatura Beograda za organizaciju svetske izložbe EXPO 2027. godine. Takođe u ponedeljak ističe i rok za izjašnjavanje radnika kragujevačkog Fiata o ponudi za rad u inostranstvu koju su dobili od vlasnika, kompanije Stellantis. O aktuelnoj temi prozjumera, odnosno kupaca-proizvođača struje razgovaraće se i ove nedelje na jednoj panel diskusiji, a Republički zavod za statistiku objaviće najnovije podatke o prosečnim zaradama. Krajem nedelje evropski analitičari predstaviće svoje ocene aktuelne poslovne klime.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

EXPO 2027

Delegacija Srbije danas će u Parizu predstaviti kandidaturu Beograda za organizaciju svetske izložbe EXPO 2027. godine. Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakao je da je naša zemlja spremna da bude domaćin ove prestižne izložbe na kojoj će zemlje Evrope i sveta predstaviti svoja najveća dostignuća u svim oblastima. On smatra da su, i pored jake konkurencije, Beograd i Srbija najbolji kandidat za EXPO 2027.

„Naša delegacija uradila je ogroman posao i uveren sam da ćemo na najbolji način predstaviti našu prestonicu i čitavu našu zemlju. Najveću zahvalnost dugujem direktorki Beogradskog sajma Danki Selić i njenom timu na pripremi ove kandidature, odradili su fantastičan posao”, rekao je Čadež, a navodi se na sajtu PKS.

U delegaciji Srbije su i menadžer projekta Dušan Borovčanin i glavni gradski urbanista Marko Stojičić.

Ističe rok za radnike kragujevačkog Fiata

Danas ističe rok za prijavljivanje radnika kragujevačkog Fiata za rad u inostranstvu, ponudu kompanije Stellantis koja na ovaj način želi da osposobi zaposlene za proizvodnju najavljenog električnog modela u Kragujevcu. Zbog negodovanja radnika ovaj rok je već jednom produžen, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u subotu da je kompanija Stellantis, u čijem se vlasništvu nalazi kragujevački Fiat, potvrdila da će poštovati sve ono što je vlada tražila od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije radnika.

U saopštenju je navedeno da vlada i kompanija „sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene Fiat Chrysler Automobiles Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji“.

FIAT logo
Foto: Unsplash.com

Dodaje se da je Stellantis unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca), tako što se obavezao da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu po povratku u Srbiju.

Radnici i dalje nisu ubeđeni da je ponuđeni program adekvatan, pa ostaje da se vidi koliko njih će se prijaviti za rad u Slovačkoj i kakvi će biti naredni koraci, kako kompanije i Vlade Srbije, tako i kragujevačkih sindikata.

Panel diskusija o kupcima-proizvođačima električne energije

Slovenački poslovni klub i Ambasada Republike Slovenije u Beogradu organizovaće u četvrtak, 23. juna, panel diskusiju na temu “Kupci-proizvođači električne energije u Srbiji: status i perspektive”.

Osnovna ideja je da se predstavi sam koncept “prozjumera” relevantnoj poslovnoj zajednici, kao i prilike koje ovaj koncept otvara za kompanije u Srbiji, a to su pre svega aspekti održivog razvoja, zaštite životne sredine, obezbeđivanja stabilnosti energetskog snabdevanja na duži rok, kao i doprinosa koji pojedinci i kompanije sami mogu dati daljem razvoju tržišta električne energije i “zelene agende”.

U diskusiji će učestvovati državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, direktor Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije, direktor Sektora za rad sa privredom/velikim privrednim društvima NLB Komercijalne banke, rukovodilac tima za izgradnju mreže A1 Srbija i generalni direktor kompanije Resalta Srbija.

Novi trendovi i prosečne zarade

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o cenama na malo poljoprivrednih proizvoda i trendovima u prvom kvartalu 2022. godine. Biće objavljene i prosečne zarade za april, kao i podaci o upisanim i diplomiranim studentima u prošloj godini.

Poslovna klima u Evropi

Krajem nedelje trebalo bi da budu objavljeni indeksi menadžera nabavke u proizvodnim i uslužnim delatnostima u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, kao i indeks poslovne klime nemačkog Ifo instituta. Analitičari očekuju da će ovi podaci, koji se često uzimaju kao relevantan pokazatelj aktuelnih trendova u poslovanju, uglavnom ostati nepromenjeni ili blago sniženi u odnosu na prethodni period. To bi moglo da znači određenu stabilizaciju koja će svakako biti dobra vest pred neizvesnu jesen i zimu.

 • Anna

  20.6.2022 #1 Author

  Sve dok sedimo na sve stolice plaćaćemo penale za to. EXPO 2027. će nas obići u širokom krugu.
  Za radnike iz Kragujevca situacija je sigurno lošija nego što se čuje u medijima.

  Odgovori

 • TATJANA

  20.6.2022 #2 Author

  Teska situacija je svuda, pa i kod nas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...