Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

BankeBerzaBiznisManifestacijePoslovanje

30.5.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 5

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana
Nedelja pred nama doneće nam novi list u kalendaru, pošto su do kraja maja ostala još samo dva dana. U poslovnoj zajednici se polako... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

Nedelja pred nama doneće nam novi list u kalendaru, pošto su do kraja maja ostala još samo dva dana. U poslovnoj zajednici se polako oseća atmosfera kraja sezone i sumiranja rezultata pred letnju pauzu i planirane odmore, ali su skupovi i dalje brojni, iako neki od njih imaju više revijalni karakter. Ove sedmice se nastavljaju aktivnosti na Beogradskom sajmu, pa će na sceni biti gejming industrija, a sredinom nedelje održava se i prvi SEE Fintech Forum u glavnom gradu. Kraj meseca donosi i najnovije podatke Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije, koji će biti značajni za planiranje daljeg poslovanja. Podatke o inflaciji u utorak će objaviti i zvaničnici evrozone.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Prvi SEE Fintech Forum u Beogradu

Prvi SEE Fintech Forum – Finticipate biće održan u petak, 3. juna u Beogradu, kao i putem Zoom platforme. Kako navode organizatori, poslednjih 20 godina obeležio je period tehnoloških inovacija koje su se na specifičan način bavile brojnim izazovima u oblasti finansijskih usluga.

Neke od tema o kojima će se razgovarati na forumu su i stablecoins – krvotok sistema decentralizovanih finansija, primena fintech rešenja u oblasti faktoringa kod komercijalnih banaka, menjanje poslovnih modela u finansijskom sektoru, šta se može naučiti od digitalnih banaka i drugih inovativnih vrsta finansiranja kao što su grupno finansiranje (crowdfunding), P2P kreditiranje. Posetioci će imati prilike da se upoznaju sa studijama slučaja i primenjenim fintech rešenjima, postavljaju pitanja i povežu se sa fintech zajednicom iz regiona Jugoistočne Evrope i šire.

Konferenciju će otvoriti Dragana Stanić, viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS), dok su ostali učesnici predstavnici Hrvatske narodne banke, HANFA-e, međunarodni i regionalni igrači fintech tržišta, startap kompanije, preduzetnici, srednje i velike kompanije, inovatori, banke, regulatori. Organizator je kompanija New Angles Consulting.

Novi podaci Republičkog zavoda za statistiku

Republički zavod za statistiku objaviće poslednjeg dana maja podatke o bruto domaćem proizvodu za prvi kvartal 2022. godine, spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni i turističkom prometu u aprilu. Takođe, javnost će saznati i kako se kreću indeksi industrijske proizvodnje i koliki je bio promet robe u trgovini na malo. Biće objavljeni i rezultati ankete o radnoj snazi u prva tri meseca ove godine.

Gejming industrija na Beogradskom sajmu

Poput velikih gejming sajmova koji se održavaju u Las Vegasu ili Londonu, i Beogradski sajam je u svoj repertoar uvrstio predstavljanje gejming industrije. Pored upoznavanja sa najsavremenijom ponudom iz ove oblasti, na sajmu će 31. maja i 1. juna moći da se kupiti željena oprema, obezbedi softverska podrška i prateći servisi.

Izlagači na Belgrade Future Gamingu će biti vodeće svetske firme, a što se plasmana tiče organizatori računaju na srpsko, ali i šire tržište jugoistočne Evrope – Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju, Albaniju.

Narodna banka Srbije objavljuje Statistički bilten za april

U utorak, 31. maja biće objavljen Statistički bilten Narodne banke Srbije za april 2022. godine. Ova mesečna publikacija obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Inflacija u evrozoni

Evrozona će u utorak objaviti najnovije fleš procene inflacije, a ekonomisti očekuju da će indeks potrošačkih cena dostići novu rekordnu vrednost od 7,7 odsto u maju, što je rast u odnosu na aprilskih 7,4 procenata. To bi učvrstilo očekivanja u vezi sa monetarnom politikom Evropske centralne banke, koja bi svoj sledeći sastanak trebalo da održi 9. juna.

Ekonomisti i tržište očekuju povećanje kamatne stope ECB za četvrtinu procenta u julu, ali veoma snažno očitavanje inflacije moglo bi da podstakne razgovore o još drastičnijem potezu, za koji se neki zvaničnici ECB već zalažu. Predsednica ECB Kristin Lagard rekla je da bi kamata na depozite trebalo da počne da raste u julu i da bi mogla da bude na nuli ili “malo iznad” do kraja septembra.

 • Ika

  30.5.2022 #1 Author

  Zanimljivo, moze se svasta nauciti i videti, i mnogo toga ce se promeniti sa ovom inflacijom

  Odgovori

 • IVAN

  30.5.2022 #2 Author

  Inflacija ce promeniti mnogo toga

  Odgovori

 • Emilija

  30.5.2022 #3 Author

  Bitno je da ljudi mogu da se informisu i vise saznaju

  Odgovori

 • TATJANA

  30.5.2022 #4 Author

  Puno toga, treba sve propratiti

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.5.2022 #5 Author

  Vecina desavanja su vezana za inflaciju koja se menja iz dana u dan…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...