Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

BiznisNovacPoslovanjeVesti

13.6.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana
Sredina juna donela nam je promenljivo vreme, ali i nastavak brige o neizvesnoj ekonomskoj budućnosti, dodatno podstaknute sve komplikovanijom geopolitičkom situacijom. Efekti posete nemačkog... Pet značajnih ekonomskih dešavanja u narednih sedam dana

Sredina juna donela nam je promenljivo vreme, ali i nastavak brige o neizvesnoj ekonomskoj budućnosti, dodatno podstaknute sve komplikovanijom geopolitičkom situacijom. Efekti posete nemačkog kancelara Srbiji i nedolaska ruskog ministra spoljnih poslova verovatno će biti analizirani i narednih nedelja, baš kao i ekonomske posledice budućih političkih odluka. U međuvremenu u posetu Beogradu dolazi potredsednik EBRD-a, a biće održana i regionalna konferencija o biznisu. Dospevaju još neke poreske obaveze, a saznaćemo i nove statističke podatke. Na međunarodnoj sceni sa najvećim nestrpljenjem se očekuje ovonedeljni sastanak američkog FED-a koji bi trebalo da podigne kamatu za još pola procenta.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Poreski rokovi

Poreskim obveznicima na naplatu 15. juna stiže nekoliko obaveza. Prva je plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, dok je druga plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere, takođe za prethodni mesec. Istog datuma je krajnji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Ovo je i datum do kada treba podneti poresku prijavu o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, kao i podneti poresku prijavu i platiti PDV za prethodni mesec, platiti akontaciju poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Tu je i obaveza podnošenja prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec i plaćanje akcize.

Poreskim obveznicima sledi obaveza podnošenja poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec, a do 15. juna ne treba zaboraviti da ističe rok za podnošenje obrasca PID PDV 1 za maj, ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Poslednja, ali ne i manje važna obaveza, koju je potrebno namiriti do sredine meseca je plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec

Spisak svih ostalih obaveza možete pogledati u poreskom kalendaru za jun.

Potpredsednik EBRD u zvaničnoj poseti Srbiji

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Alen Piju boraviće u zvaničnoj poseti Srbiji od 13. do 16. juna. On će se sastati sa predstavnicima vlasti i klijentima EBRD-a iz javnog i privatnog sektora.

Kako je izjavio uoči dolaska, ova poseta će biti prilika za razgovor o tekućim i potencijalnim budućim investicijama sa vlastima i klijentima iz privatnog sektora. Takođe će biti ponovljena snažna podrška EBRD-a zelenoj agendi Srbije, poboljšanju transportnih veza sa regionom i EU, izgradnji moderne ekološke infrastrukture, kao i podrška privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, u partnerstvu sa lokalnim komercijalnim bankama.

Biće potpisano nekoliko ugovora o kreditima, uključujući novo finansiranje za mala i srednja preduzeća sa bankom Intesa i Unicredit lizingom, kao i druga tranša državnog kredita za projekat izgradnje regionalnih deponija.

Regionalna konferencija “Bez predrasuda, samo biznis”

Prva regionalna konferencija Poslovnog dnevnika pod nazivom “Bez predrasuda, samo biznis” biće održana u utorak, 14. juna, u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Cilj ovog skupa je da otvori pitanja načina osnaživanja ekonomske saradnje, ali i da pokaže sa koliko se sličnih administrativnih i drugih problema susreću poslovni subjekti četiri države.

Namera organizatora je da državama Jugoistočne Evrope približi Evropsku uniju iz drugog ugla, ne političkog, nego ekonomskog, odnosno da pokaže snagu i prednosti velikog i otvorenog tržišta.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objaviće ove nedelje podatke o indeksima potrošačkih cena za maj, kao i o indeksima cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva, i indeksima prometa u industriji za april. Biće objavljeni i podaci o građevinskim radovima u inostranstvu tokom 2021. godine i o izdatim građevinskim dozvolama u aprilu.

FED podiže kamatu

Glavni događaj nedelje na međunarodnoj ekonomskoj sceni biće sastanak američke centralne banke (FED) koja bi u sredu trebalo da donese odluku o novom podizanju kamate za pola procentnog poena. Kako je najavljeno, FED planira pooštravanje monetarne politike kako bi se izborio sa inflacijom koja dostiže rekordne nivoe. Za ovu nedelju zakazan je i sastanak Banke Engleske, od koje se očekuje da podigne kamatu za 25 baznih poena, na nivo od 1,25 odsto.

  • MARKO7

    13.6.2022 #1 Author

    Ovakvih dešavanja treba da ima sve više….

    Odgovori

  • TATJANA

    13.6.2022 #2 Author

    Porezi, biznis.susreti,rokovi..puno desavanja kao i za svake nedelje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...