Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeBiznisPoreziSrbija

6.6.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 9

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Leto je počelo da nam se bliži ne samo kalendarski, nego i temperaturama, koje poslednjih dana počinju da prelaze trideseti podeok. I dok svi... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Leto je počelo da nam se bliži ne samo kalendarski, nego i temperaturama, koje poslednjih dana počinju da prelaze trideseti podeok. I dok svi polako razmišljaju o godišnjim odmorima i biraju aranžmane za jul ili avgust, neke poreske obaveze dospevaju i u junu, što možete videti u izvodu iz kalendara Poreske uprave. I građani i privreda nestrpljivo čekaju novu sednicu Izvršnog odbora Narodne banke Srbije, koji će ove nedelje ponovo odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi, a sličan sastanak za četvrtak je zakazala i Evropska centralna banka. U sredu će biti predstavljeni pilot superklasteri sa najvećim potencijalom za održivi rast u Srbiji, a u Beograd bi trebalo da stignu i dva visoka međunarodna zvaničnika, što bi itekako moglo da utiče na ekonomski pravac kretanja naše zemlje u narednom periodu.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Poreski rokovi

Prvi rok za poreske obveznike u ovom mesecu ističe 6. juna, do kada bi trebalo da se dostave obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u maju, kao i izveštaji o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati novca.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost za prethodni mesec, za poreske dužnike ističe 10. juna.

Spisak ostalih obaveza možete pogledati u poreskom kalendaru za jun.

Sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije

Za četvrtak, 9. jun zakazana je sledeća sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi. Na prethodnom, majskom sastanku, Izvršni odbor je odlučio da drugi mesec uzastopno poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, tako da je sada na nivou od dva odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je – kako je saopšteno – imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije.

„Zaoštravanje monetarnih uslova vodećih centralnih banaka, kao i povećana neizvesnost na globalnom nivou, mogli bi negativno uticati na tokove kapitala prema zemljama u usponu, uključujući i Srbiju. Pored toga, Izvršni odbor je imao u vidu i da se svetske cene primarnih proizvoda, iako smanjene od sredine aprila u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta, i dalje nalaze na znatno višem nivou nego početkom godine, vršeći pritiske u pravcu daljeg rasta proizvođačkih i uvoznih cena“, navedeno je u saopštenju NBS.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

S obzirom na očekivano dalje povećanje kamata američkog FED-a i Evropske centralne banke, i građani i privreda sa nestrpljenjem očekuju da vide hoće li novac dalje poskupeti.

Kreću pilot superklasteri

Predstavnici ICT Huba i projekta Srbija Inovira, podržanog od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), predstaviće u sredu, 8. juna, četiri pilot superklastera okupljena oko domena sa najvećim potencijalom za održivi rast u Srbiji. To su web3 i blockchain tehnologije, gejming okruženje i virtuelna realnost, napredna rešenja u medicinskoj tehnologiji i biotehnologiji, i visoka tehnologija u poljoprivredi i industriji hrane.

Pilot superklasteri će ovom prilikom prikazati najznačajnija dostignuća navedenih domena.

ICT Hub je uz pomoć USAID-a u februaru 2021. godine pokrenuo projekat Srbija Inovira koji ima za cilj da podstakne saradnju u najperspektivnijoj grani domaće privrede, podstakne tehnološke inovacije i time ojača čitavu ekonomiju. On će biti sproveden kroz model superklastera – okvir koji je već dao značajne rezultate u svetu. Akcenat je na saradnji pojedinačnih elemenata sistema kako bi se sinergetskim efektom došlo do svojevrsnog buma tehnoloških inovacija.

Sastanak Evropske centralne banke

Centralne banke širom sveta započele su ciklus povećanja kamatnih stopa, a isto se uskoro očekuje i od Evropske centralne banke (ECB). Inflacija u evrozoni dostigla je rekordne vrednosti i tako ubrzala hitnost diskusije o monetarnoj politici, a analitičari očekuju da će ovonedeljni sastanak ECB jasno pokazati da će do povećanja kamata doći u trećem kvartalu.

Predsednica ECB Kristin Lagard najavila je rast kamata pre dve nedelje, tako da će saopštenje ECB i konferencija za novinare koja je zakazana za četvrtak, 9. jun, pružiti priliku Lagardovoj da razjasni put ka pozitivnim kamatnim stopama.

Diplomatija i ekonomija

Ove nedelje u Beograd bi trebalo da dođu dva visoka međunarodna zvaničnika. Dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova planiran je za utorak, 7. jun – iako poslednje informacije govore da bi ova poseta mogla da bude otkazana zbog problema sa putovanjem ruskog diplomate. Nekoliko dana kasnije, 10. juna, u Srbiju bi trebalo da dođe kancelar Nemačke Olaf Šolc.

Iako posete ova dva visoka gosta Beogradu, u trenutku veoma komplikovane geopolitičke situacije, nisu najavljene kao prvenstveno ekonomske prirode, sigurno je da bi među temama mogla da se nađu i pitanja poput cene i transporta ruskog gasa i nafte, ili budućih nemačkih i evropskih investicija u Srbiji. Svakako, od rezultata razgovora sa srpskim zvaničnicima mogla bi umnogome da zavisi budućnost srpske privrede, ali i ekonomska situacija srpskih građana u narednim mesecima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...