u Nišu fiksni deo poskupeo 18 odsto, varijabilni sedam procenata

Beogradske elektrane: Poskupljenje grejanja u Beogradu ni na vidiku

SrbijaVesti

21.10.2022 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Beogradske elektrane: Poskupljenje grejanja u Beogradu ni na vidiku Beogradske elektrane: Poskupljenje grejanja u Beogradu ni na vidiku
Izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije „Beogradske elektrane“ Ivana Kalanja izjavila je u petak da poskupljenje cene grejanja u Beograda za sada „nije na... Beogradske elektrane: Poskupljenje grejanja u Beogradu ni na vidiku

Izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije „Beogradske elektrane“ Ivana Kalanja izjavila je u petak da poskupljenje cene grejanja u Beograda za sada „nije na vidiku“.

Ona je kazala da nema povećanog broja zahteva korisnika daljinskog grejanja za isključenje sa mreže, ali da sigurno ima nezadovoljnih, prenosi Beta.

„U Beogradu za sada još nije bilo toplih proba. Grad Beograd je tako naložio i mi se moramo ravnati prema osnivaču. Nije trenutno pritisak na nas kao preduzeće, veći pritisak trpi grad jer je grad izašao javno sa takvom odlukom“, izjavila je Kalanjana naučnoj konferenciji „Sim Term 2022“, koja je u Nišu okupila predstavnike najvećih toplana u Srbiji i poslovnog udruženja „Toplane Srbije“.

Beogradske elektrane, dodala je Kalanja, zaključile su ugovore o nabavci gasa i imaju sva uveravanja Srbijagasa i državnog vrha „da će to biti kako treba, odnosno da će imati dovoljne količine“.

„Skladišta su puna i srpski deo Banatskog Dvora i skladišta koja su zakupljena u Mađarskoj. Bezbednost imamo, ali i dalje nemamo tu slobodu za razbacivanje. Spremljene su zalihe, ali obavezno je racionalno ponašanje“, izjavila je Kalanja i dodala da što se tiče prioriteta za grejanje, jedini prioritet imaju vrtići i bolnice.

Foto: Freepik.com

Daljinsko grejanje u Nišu poskupelo je i to fiksni deo cene grejanja za 18 odsto, a varijabilni deo za šest odsto, izjavio je u petak direktor niške „Gradske toplane“ Predrag Milačić.

On je rekao da fiksni deo cene sada iznosi 8,27 dinara po kvadratu, a varijabilni deo cene 6,12 dinara po kilovat-satu utrošene toplotne energije.

„Nova varijabilna cena se primenjuje od prve isporuke u oktobru, a fiksna cena retroaktivno od 1. avgusta“, izjavio je Milačić na naučnom skupu „Sim Term 2022“.

Milačić je podsetio da su tople probe u Nišu krenule prošlog utorka zato što su jutarnje temparature bile niske, svega jedan i dva stepena Celzijusovih.

Prema njegovim rečima, grejna sezona u Nišu krenuće u zavisnosti od spoljnih temperatura i u zavisnosti od preporuka Vlade Srbije i grada Niša, osnivača toplane.

On je kazao da je niškoj toplani tokom jedne grejne sezone potrebno 30 miliona kubnih metara gasa.

„Cena gasa koje naša toplana plaća prema Jugorosgasu i cena koju toplane severnije plaćaju Srbijagasu niže su za sedamdesetak dolara na 1.000 metara kubnih gasa u odnosu na uvoznu cenu gasa. Tu razliku subvencioniše Vlada Srbije“, izjavio je Milačić.

On je kazao da će tokom hladnih dana, ukoliko rezerve gasa i gas koji stiže preko Bugarske ne budu dovoljni, Srbija morati da uvozi taj energent po berzanskim cenama koje su dva, tri ili čak četiri ili pet puta više od cene koju naši potrošači kroz cenu usluge grejanja plaćaju.

Milačić je rekao da će u tom slučaju iznosi subvencija iz državnog budžeta morati da budu značajno veći.

  • VERA

    21.10.2022 #1 Author

    Lepo samo još da počnu da greju.

    Odgovori

  • DUSICA

    22.10.2022 #2 Author

    Poskupljenje ni na vidiku ali zato ni grejanja nema ni na vidiku!

    Odgovori

  • MADMAX

    22.10.2022 #3 Author

    Grejane koje plaćamo cele godine nema još a oni poskupljuju c c c . . .

    Odgovori

  • MADMAX

    22.10.2022 #4 Author

    Kako poskupljuje nešto čega nema?

    Odgovori

  • TATJANA

    22.10.2022 #5 Author

    Meni je logično ali nije ok poskupljenje, ali mi nije logično da se odkaze

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2022 #6 Author

    Pa i ovako je preskupo, a i nema ga

    Odgovori

  • NATI29

    23.10.2022 #7 Author

    A sta je sa ostalim gradovima?

    Odgovori

  • ZVE84

    23.10.2022 #8 Author

    Za sada nije na vidiku? Videćemo kroz par nedelja..

    Odgovori

  • Milovan94

    23.10.2022 #9 Author

    Ne bi bilo fer da grejanje poskupi i onako su cene svega otišle nagore. Treba misliti o tome da gradjani prežive ovo teško vreme

    Odgovori

  • Maša

    23.10.2022 #10 Author

    Pa najbolje bi bilo da poskupi nesto cega nema…

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #11 Author

    Nema jer nije ni pocela grejna sezona, ali cim se malo zahuhta odmah cemo podici ne binite.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.10.2022 #12 Author

    Kad pocnu da greju onda ce taj vidik biti tu 😄

    Odgovori

  • Coka13

    25.10.2022 #13 Author

    Sve mi se čini da se više nazire poskupljenje nego početak grejne sezone.

    Odgovori

  • LEKI

    5.11.2022 #14 Author

    Pa na vec postojecu krizu samo jos poskupljenje hvali

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...