najavljena izgradnja još jedne toplane

Mihajlović: Nova toplana samo početak ulaganja u Novi Pazar

InvesticijeSrbijaVesti

18.10.2022 17:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Mihajlović: Nova toplana samo početak ulaganja u Novi Pazar Mihajlović: Nova toplana samo početak ulaganja u Novi Pazar
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u utorak da je izgradnja i puštanje toplane na biomasu u Novom Pazaru samo početak... Mihajlović: Nova toplana samo početak ulaganja u Novi Pazar

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je u utorak da je izgradnja i puštanje toplane na biomasu u Novom Pazaru samo početak ulaganja u taj kraj i najavila izgradnju još jedne toplane kako bi se zadovoljile velike potrebe grada.

Mihajlović je na svečanom otvaranju toplane na biomasu u Industrijskoj zoni kazala da Novi Pazar, kao grad koji je imao problema sa kvalitetom vazduha, zaslužuje da se greje na zdrav način, prenosi Beta.

„Ono što je boljitak i što je dobro za sve građane Novog Pazara jeste da će toplana raditi 24 časa. Ova toplana će imati nultu emisiju sumpor-dioksida, imaće 87 odsto manje emisije ugljen-dioksida i nije u centru grada“, kazala je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije prethodno uradila projekat sa nemačkom vladom i Nemačkom razvojnom bankom u Srbiji (KfW bankom) kojim su smanjeni gubici u toplovodu sa 22 procenta na osam procenata.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je značaj puštanja u rad nove toplane višestruk.

„Pre svega samim izmeštanjem toplane iz strogog centra grada u industrijsku zonu imaćemo znatno čistiji vazduh. Čistije gorivo umesto mazuta, koji se dosad koristio, biće biomasa i gas gde su mali procenti zagađenja“, naveo je Biševac.

Projekat izgradnje toplane na biomasu, nove toplovodne mreže i rekonstrukcije postojeće vredan je 6,5 miliona evra, od kojih je milion grant Vlade Švajcarske, a ostalo kredit Nemačke razvojne banke.

Toplana je izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata „Raška“, ima jedan kotao na biomasu jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i sedam megavata, koji će kao energent koristiti gas. Izgrađeno je oko 1.800 metara nove toplovodne mreže i rekonstruisano 700 metara postojeće.

Njenim puštanjem u rad biće uvećani kapaciteti za daljinsko grejanje stambenog i poslovnog prostora sa 100.000 na 240.000 kvadrata.

Radove je izvodila austrijska kompanija „Urbas“, uz podizvođače „Iskop gradnju“.

  • Jovana24

    18.10.2022 #1 Author

    bas cemo da vidimo…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    18.10.2022 #2 Author

    Ovu ženu podhitno treba smeniti sa funkcije

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.10.2022 #3 Author

    Kada dodje do pustanja u rad,nadam se da ce raditi svoj deo posla…

    Odgovori

  • MAJA

    19.10.2022 #4 Author

    Bilo bi dobro da bude tako a i postojace toplane da se modernizuju i da se uloži u njih…Zaista je cena grejanja koju plaćamo 12 meseci godišnje previsoka naspram usluge koju dobijamo

    Odgovori

  • Coka13

    21.10.2022 #5 Author

    Problem sa grejanjem svakako treba što pre rešavati, bilo bi dobro da se zaista pozabave ovim problemom. Previsoka je cena, a kvalitet usluge je na nezavidnom nivou.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...