Nova nemačka vlada uzdržana povodom dozvole za gasovod

Berbok upozorava Rusiju u vezi sa Severnim tokom 2

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

13.12.2021 12:42 Autor: Vladimir Jokanović

Berbok upozorava Rusiju u vezi sa Severnim tokom 2 Berbok upozorava Rusiju u vezi sa Severnim tokom 2
Gasovod Severni tok 2 neće moći da radi u slučaju bilo kakve nove „eskalacije“ u Ukrajini, prema sporazumu Berlina i Vašingtona, izjavila je nova... Berbok upozorava Rusiju u vezi sa Severnim tokom 2

Gasovod Severni tok 2 neće moći da radi u slučaju bilo kakve nove „eskalacije“ u Ukrajini, prema sporazumu Berlina i Vašingtona, izjavila je nova nemačka ministarka spoljnih poslova Anelena Berbok (Annalena Baerbock). „U slučaju dalje eskalacije, ovaj gasovod ne bi mogao da počne da radi“, rekla je Berbok za televiziju ZDF.

Ministarka je ponovila stav kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) koji je naveo da bi „bila ozbiljna greška verovati da bi povreda granica jedne evropske zemlje ostala bez posledica“. Berbok je govorila u nedelju posle sastanka ministara G7 o tenzijama sa Rusijom, uoči sastanka evropskih ministara u ponedeljak, prenosi France24, pozivajući se na AFP.

Gasovod kao plod saradnje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina, naišao je na kritike istočnoevropskih zemalja i SAD, koje su navodno zabrinute da Evropa previše zavisi od Rusije. Ukrajina, kao najveća tranzitna zemlja za dopremanje ruskog gasa u Evropu, strahuje da će biti ekonomski i diplomatski oslabljena gasovodom koji zaobilazi njenu teritoriju.

Šolc je naveo da će Nemačka „učiniti sve“ da osigura da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za izvoz ruskog gasa u Evropu. Poljski premijer Mateuš Moravjecki zatražio je od Šolca da suspenduje gasovod, upozoravajući ga da će ga Moskva iskoristiti za „ucenu“ Evrope.

Gasovod
Foto: Pixabay.com

„Bilo bi bolje da se ne dozvoli otvaranje Severnog toka 2. Skrenuo sam pažnju kancelaru na rizike u vezi sa otvaranjem gasovoda i nažalost, na stepen do kojeg ovi rizici za Ukrajinu mogu da budu znatno gori“, rekao je Moravjecki u glavnom gradu Poljske, gde se sastao sa Šolcom, koji je pre Varšave posetio Brisel i Pariz.

Nemačka ministarka spoljnih poslova ocenila je da gasovod „za sada ne može da bude odobren, jer ne ispunjava pravila evropskog energetskog zakonodavstva“. Sredinom novembra, nemački energetski regulator obustavio je proceduru sertifikacije za Severni tok 2, zahtevajući od švajcarskog konzorcijuma zaduženog za njegov rad da formira kompaniju po nemačkom zakonu.

Foto: Youtube screenshot

Prema rečima Igora Juškova, vodećeg stručnjaka ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, nemačka ministarka iskrivljuje činjenice iz političkih razloga i predstavlja birokratske uslove kao problem, prenosi portal Vzgyad.

„Sa tehničkog gledišta nema problema za sertifikaciju Severnog toka 2. Sve specijalizovane službe potvrdile su da cev drži pritisak. Pitanje je samo kakva će biti šema i procedura za upravljanje gasovodom“, naveo je Juškov. Gazprom je odredio ćerku kompaniju Nord Stream 2 AG za operatora, jer prema evropskim standardima, nezavisne kompanije upravljaju takvim projektima.

Nemački regulator potvrdio je da Nord Stream 2 AG može da bude operator gasovoda, a prema rečima Juškova, jedini uslov Berlina je da operator bude registrovan u Nemačkoj, kako bi sve aktivnosti i dolumentacija bile vidljive nemačkoj agenciji.

Gasovod ima dve cevi ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje u dužini 2.450 kilometara, koliko iznosi razdaljina od Viborga u Rusiji do Grisvalda u Nemačkoj. Severni tok 2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMV, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finansiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.