Biznis.rs

BERZANSKO TRŽIŠTE IŠČEKUJE BAJDENOVE MILIJARDE Najveći podsticaji i najniže kamate koje je video Wall Street

BerzaNovacSvetVesti 13.1.21. 16:48 Vladimir Jokanović 1

BERZANSKO TRŽIŠTE IŠČEKUJE BAJDENOVE MILIJARDE Najveći podsticaji i najniže kamate koje je video Wall Street BERZANSKO TRŽIŠTE IŠČEKUJE BAJDENOVE MILIJARDE Najveći podsticaji i najniže kamate koje je video Wall Street
Berzanski indeksi na Wall Streetu blago su pali u sredu u očekivanju glasanja za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). Stratezi i investitori... BERZANSKO TRŽIŠTE IŠČEKUJE BAJDENOVE MILIJARDE Najveći podsticaji i najniže kamate koje je video Wall Street

Berzanski indeksi na Wall Streetu blago su pali u sredu u očekivanju glasanja za opoziv američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump). Stratezi i investitori takođe očekuju još jedan podsticajni finansijski paket, koji je obećao novoizabrani predsednik Džo Bajden (Joe Biden), pa su berze ove nedelje uglavnom ostale u ravnoteži na veoma visokim vrednostima akcija.

Analitičari objašnjavaju da je trenutna situacija na berzanskom tržištu jedinstvena, jer Centralna banka (FED) izdvaja 120 milijardi dolara mesečno na ime podsticaja. „Gledamo na tržište koje nikada nije videlo ovu veličinu podsticaja, a povrh toga ni tako niske kamatne stope. Trend kretanja akcija je pozitivan i tržište raste. Pitanje je naravno, šta ako nešto krene po zlu, ali tržište trenutno to ne zanima“, navodi Seven Report Research u izjavi za Yahoo Finance.

Ogromna količina državnog novca za sada je jača od tekuće pandemije i sporijeg procesa vakcinacije od očekivanog. Analitičari navode da još nije vreme da država razmišlja o smanjenju podsticaja, nego da treba da nastavi sa veoma laganim prilagođavanjem monetarne politike.

Istraživanje kompanije Ned Davis Research rezultiralo je zanimljivim podatkom da Bajden nije dobar za berzansko tržište, jer je „previše popularan“, jer berza bolje radi kada predsednik nema tako široku podršku, prenosi MarketWatch. Galup navodi da je trenutna podrška Bajdenu oko 65 odsto. Prema istom izvoru, rejting Trampa bio je uoči stupanja na dužnost 2017. oko 45 odsto, a sada je pao na 35 procenata.

Dow Jones indeks oslabio je u sredu pre podne (CET) za 0,09 odsto i vredi 30.946,00 bodova što je neznatno niže od njegove istorijske vrednsoti od prošle nedelje. Isto važi i za S&P500 indeks koji je izgubio 0,14 odsto vrednosti i sada je na 3.789,00 poena. Nasdaq je izgubio 0,06 procenata i našao se na vrednosti 12.882,75 bodova.

Panevropski Stoxx600 ojačao je za 0,13 odsto. Londonski FTSE100 izgubio je 0,2 odsto vrednosti, francuski CAC40 je oslabio za 0,1 procenat, a nemački DAX za 0,3 odsto. Šangajski Composite indeks izgubio je 0,3 odsto vrednosti, hongkonški Hang Seng je oslabio za 0,2 odsto, dok je japanski Nikkei ojačao je za jedan odsto. Za 0,7 odsto ojačao je južnokorejski Kospi, a indijski Sensex pao je za 0,9 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...