BERZE U IŠČEKIVANJU AMERIČKOG RASPLETA Vrednosti akcija uglavnom stabilne

BerzaEUNovacSvetVesti

12.1.2021 18:01 Autor: Vladimir Jokanović 0

BERZE U IŠČEKIVANJU AMERIČKOG RASPLETA Vrednosti akcija uglavnom stabilne BERZE U IŠČEKIVANJU AMERIČKOG RASPLETA Vrednosti akcija uglavnom stabilne
Vrednosti glavnih berzanskih indeksa na Wall Streetu zadržale su se u utorak na nivoima od prethodnog dana uz neznatne oscilacije u oba smera. Indeksi... BERZE U IŠČEKIVANJU AMERIČKOG RASPLETA Vrednosti akcija uglavnom stabilne

Vrednosti glavnih berzanskih indeksa na Wall Streetu zadržale su se u utorak na nivoima od prethodnog dana uz neznatne oscilacije u oba smera. Indeksi su najpre porasli u prvom satu novog radnog dana, ali su Dow Jones i S&P500 kasnije izgubili 0,13 odnosno 0,02 odsto vrednosti, dok je Nasdaq ojačao za 0,23 procenta.

Razlozi za zatišje na berzama su višestruki. U iščekivanju raspleta političkih napetosti u SAD i predsedničke inauguracije 20. januara, dolar je ojačao, a investitori su postali još oprezniji zbog učestalih komentara da je berzanski rast prenaduvan i da postoji verovatnoća da će se akcije uskoro vratiti u „realne“ okvire.      

Sa druge stane, nova američka administracija najavila je obiman paket finansijske pomoći pojedincima i preduzećima, kao i plan masovne vakcinacije stanovništva. Analitičari finnsijske kompanije BMO Capital Markets ocenili su da će prvi deo 2021. godine biti mnogo bolji nego što većina investitora pretpostavlja, prenosi Yahoo Finance.

Kao posledica nelagodnog iščekivanja pale su vrednosti akcija gotovo svih najvažnijih visokotehnoloških kompanija. Vrednost akcija kompanije Apple opala je za 2,3 odsto, dok je Microsoft izgubio 1,0 odsto. Pala je i vrednost akcija Amazona, dok su najoštriji pad zabeležili Facebook i Twitter, koji su izgubili 4,0 odnosno 6,4 odsto vrednosti, prenosi Investor’s Business Daily.

Panevropski indeks Stoxx600 oslabio je u utorak za 0,7 odsto. Akcije evropskih proizvođača automobila pale su u proseku za 1,7 odsto, dok su akcije u zdravstvenom sektoru porasle za 0,6 odsto. Istovremeno, nemački DAX ojačao je u utorak za 0,3 odsto, a francuski CAC40 za 0,1, dok je britanski CAC40 izgubio 0,1 odsto vrednosti.      

Berze su oslabile u ponedeljak posle višenedeljnog kontinuiranog rasta i istorijski rekordnih vrednosti glavnih indeksa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...