ZASTOJ NA BERZAMA POSLE NEDELJE ISTORIJSKIH MAKSIMUMA U toku hlađenje pregrejanih akcija

BerzaEUNovacSvetVesti

11.1.2021 13:53 Autor: Vladimir Jokanović 1

ZASTOJ NA BERZAMA POSLE NEDELJE ISTORIJSKIH MAKSIMUMA U toku hlađenje pregrejanih akcija ZASTOJ NA BERZAMA POSLE NEDELJE ISTORIJSKIH MAKSIMUMA U toku hlađenje pregrejanih akcija
Berze koje su u prvoj nedelji 2021. godine nastavile trend rasta iz poslednjih meseci prošle godine, zastale su i blago se povukle u ponedeljak... ZASTOJ NA BERZAMA POSLE NEDELJE ISTORIJSKIH MAKSIMUMA U toku hlađenje pregrejanih akcija

Berze koje su u prvoj nedelji 2021. godine nastavile trend rasta iz poslednjih meseci prošle godine, zastale su i blago se povukle u ponedeljak 11. januara. Nakon agresivne kupovine prošle nedelje, investitori su u drugi ovogodišnji ponedeljak ušli oprezno.

Stručnjaci upozoravaju da je došlo do „pregrevanja akcija“, pa najisplativije investicije na berzi sada postaju najrizičnije, jer ni automati u kockarnicama ne isplaćuju dobitak u svakoj ruci. Investitori su postali zabrinuti za svoje visoke akcije, jer sve više zemalja, uključujući Nemačku, ograničavaju kretanje i socijalne kontakte zbog širenja epidemije korona virusa, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg.

Fjučersi na berzi Wall Street izgubili su u proseku oko 0,5 odsto vrednosti, čemu su doprinela politička previranja u SAD. Industrijski Dow Jones indeks pao je za 0,56 odsto nakon što je prošle nedelje porastao za 1,6 procenat do najviše vrednosti ikada, prenosi CNBC.

S&P500 i Nasdaq, koji su prošle nedelje takođe bili na najvišim vrednostima svih vremena, pali su za 0,5, odnosno za 0,4 odsto. Prošle nedelje ovi indeksi porasli su za 1,8 i 2,4 procenta. Najveći pojedinačni dobitak ostvarila je kompanija Tesla Inc sa rastom 25 odsto ili oko 700 milijardi dolara za samo pet dana 2021. godine. Akcije kompanije Twitter pale su za sedam odsto, a akcije Facebooka za 1,6 procenata, nakon odluke o gašenju naloga američkom predsedniku Donaldu Trampu (Donald Trump).

Stručnjaci investicione banke JP Morgan Chase prognoziraju da će se u očekivanju nove fiskalne podrške u Americi u narednim nedeljama nastaviti trgovina akcijama na visokom nivou, jer će to održati snažnu likvidnost. Dolar je ojačao u odnosu na ostale svetske valute, a vrednosti na evropskim berzama opale su nakon dostizanja desetomesečnog maksimuma.

Panevropski indeks Stoxx600 izgubio je 0,2 odsto vrednosti. Evropski proizvođači automobila izgubili su u proseku oko 1,7 odsto vrednosti, dok su zdravstvene i farmaceutske kuće zabeležile rast akcija za 0,5 odsto. Nemački DAX, koji je prošle nedelje dostigao istorijski maksimum, pao je u ponedeljak za 0,7 procenata, a francuski CAC 40 niži je za 0,5 odsto. Evro je niži za 0,4 odsto u odnosu na dolar, dok je stanje na berzama u Aziji uglavnom nepromenjeno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...