Rukovodiocima Amazona preti krivično gonjenje

Bezos pod sumnjom da je lagao u Kongresu

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVesti

19.10.2021 14:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bezos pod sumnjom da je lagao u Kongresu Bezos pod sumnjom da je lagao u Kongresu
Članovi Odbora za pravosuđe američkog Predstavničkog doma Kongresa saopštili su da razmatraju pokretanje „krivične“ istrage protiv kompanije Amazon. Rukovodioci Amazona, uključujući osnivača Džefa Bezosa... Bezos pod sumnjom da je lagao u Kongresu

Članovi Odbora za pravosuđe američkog Predstavničkog doma Kongresa saopštili su da razmatraju pokretanje „krivične“ istrage protiv kompanije Amazon. Rukovodioci Amazona, uključujući osnivača Džefa Bezosa (Jeff Bezos) našli su se pod sumnjom da su obmanuli ili slagali Kongres kada su svedočili o poslovnoj praksi kompanije.

Kongresmeni su se pozvali na istragu koju je nedavno sprovela agencija Reuters, kojom je utvrđeno da je Amazon kopirao tuđe proizvode i lažirao rezultate internet pretraživanja u Indiji, kako bi poboljšao prodaju sopstvenih marki, prenosi BBC. Amazon je negirao optužbe, navodeći da pokušava da ispravi zapis „o netačnim medijskim napisima“.

Petoro članova Odbora pisalo je direktoru Amazona Endiju Džesiju (Andy Jassy), koji je u julu nasledio Bezosa, navodeći da su „verodostojno izveštavanje“ Reutersa i nedavni tekstovi u drugim medijima u „direktnoj suprotnosti sa zakletvom svedočenja i predstavljanja najviših rukovodilaca Amazona, uključujući bivšeg izvršnog direktora Bezosa“.

Kongresmeni su ocenili da „u najboljem slučaju ovo izveštavanje potvrđuje da su predstavnici Amazona obmanuli Odbor, a u najgorem slučaju da su možda lagali Kongres kršeći federalni krivični zakon“. Odbor za pravosuđe od 2019. godine istražuje konkurenciju na digitalnim tržištima, uključujući i to kako Amazon koristi podatke o prodavcima treće strane sa svoje platforme i da li nepravedno favorizuje svoje proizvode.

Svedočeći prošle godine u Kongresu pod zakletvom Bezos je rekao da kompanija zabranjuje zaposlenima da koriste podatke o pojedinim prodavcima u korist Amazonovih linija proizvoda. Na ranijem saslušanju u Kongresu, jedan od savetnika Amazona naveo je da kompanija nikada nije koristila takve podatke za kreiranje sopstvenih proizvoda ili manipulaciju rezultatima pretrage radi privatne dobiti.

Foto: Youtube screenshot

Čelnici Amazona tvrdili su da su algoritmi optimizovani da predvide šta kupci žele da kupe bez obzira na to ko je prodavac. Međutim, istraga Reutersa, koja je zasnovana na uvidu u hiljade stranica internih dokumenata Amazona, koji su „procureli“, u suprotnosti je sa ovim tvrdnjama.

Petoro kongresmena, koji predstavljaju dvostranački odbor zatražila je od rukovodilaca Amazona da pruže „oslobađajuće“ dokaze o odnosima kompanije prema sopstvenim i tuđim proizvodima, prenosi NPR. Reuters je naveo da je istraga potvrdila da su najmanje dve osobe iz rukovodstva Amazona bile svesne nepoštene poslovne prakse kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...