SAD PRETI SANKCIJA BIH ZBOG RUSKOG GASA

BIH od početka aprila dobija ruski gas preko gasovoda “Turski tok”

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

2.4.2021 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BIH od početka aprila dobija ruski gas preko gasovoda “Turski tok” BIH od početka aprila dobija ruski gas preko gasovoda “Turski tok”
Bosna i Hercegovina je od početka aprila počela da dobija prirodni gas iz Rusije preko gasovoda “Turski tok”, ali je suočena sa mogućnošću da... BIH od početka aprila dobija ruski gas preko gasovoda “Turski tok”

Bosna i Hercegovina je od početka aprila počela da dobija prirodni gas iz Rusije preko gasovoda “Turski tok”, ali je suočena sa mogućnošću da zbog toga bude podvrgnuta sankcijama SAD, navodi Hina.

Kako se ističe, kompanija “Energoinvest”, koja je ovlašćeni dobavljač gasa za Federaciju BIH, sklopila je sa ruskim Gaspromom aneks ranijeg ugovora kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka gasa odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom “Turski tok” (preko Srbije). Inače, do sada je BiH gas dobijala gasovodom preko Ukrajine i Mađarske i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023. Predstavnici „Energoinvesta“ tvrde da su morali da pristanu na taj aneks, jer Gasprom nije ostavio opciju za dalji transport gasa mađarskom rutom od 1. aprila, izjavila je direktorka “Energoinvesta” Bisera Hažialjević.

Kako se navodi, aneks ugovora o isporuci gasa za BIH, potpisan je uprkos jasnom upozorenju ambasade SAD da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte „Turski tok“ i „Severni tok“ vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim o ruskom gasu. Kako se ističe, vlastima u BIH je predočeno da će zvanični Vašington nakon donošenja odgovarajuće odluke ostaviti rok od mesec dana svima koji su uključeni u realizaciju spornih projekata da se iz njih povuku ili će se u protivnom suočiti sa sankcijama.

Etažno grejanje
Foto: Shutterstock

Direktor kompanije “BH gas”, koja je glavni distributer gasa u Federaciji BIH Jasmin Salkih upozorio je da prevremeno raskidanje ugovora o isporuci gasa preko Ukrajine i Mađarske znači i obavezu plaćanja penala, koji bi u slučaju BIH iznosili 23 miliona dolara. On je dodao i da postojećim aneksom ugovora sa Gaspromom, ruska kompanija nije ponudila nikakvo jemstvo o cenama, koje bi, kako tvrde u “Energoinvestu”, mogle da budu i do 20 odsto niže u odnosu na dosadašnje, prenosi Indikator.ba.

Salkić ističe da je dosadašnjim ugovorom za snabdevanje gasom preko Mađarske, BiH imala bar teorijsku mogućnost nabavke gasa i od nekog drugog dobavljača sa prostora EU, a da to ubuduće više neće biti moguće.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...