Borba protiv klimatskih promena kroz korporativnu filantropiju

Bil Gejts prikupio stotine miliona dolara od kompanija BlackRock, American Airlines, Microsoft, ArcelorMittal…

EkologijaSvetU fokusuVesti

20.9.2021 16:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bil Gejts prikupio stotine miliona dolara od kompanija BlackRock, American Airlines, Microsoft, ArcelorMittal… Bil Gejts prikupio stotine miliona dolara od kompanija BlackRock, American Airlines, Microsoft, ArcelorMittal…
Bil Gejts (Bill Gates) je prikupio stotine miliona dolara iz sedam velikih američkih kompanija za razvoj čistih tehnologija, koje bi mogle odigrati ključnu ulogu... Bil Gejts prikupio stotine miliona dolara od kompanija BlackRock, American Airlines, Microsoft, ArcelorMittal…

Bil Gejts (Bill Gates) je prikupio stotine miliona dolara iz sedam velikih američkih kompanija za razvoj čistih tehnologija, koje bi mogle odigrati ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena.

Neprofitna organizacija Breakthrough Energy Catalyst, koju je Gejts osnovao 2016. godine, objavila je da je obezbedila investicije od kompanija Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America i ArcelorMittala, piše CNBC.

Ukupna suma ulaganja nije objavljena, ali prema nekim navodima ona iznosi preko milijardu dolara. Organizacija sa sedištem u Vašingtonu saopštila je da će novac biti upotrebljen za finansiranje njenog „revolucionarnog energetskog katalizatora“, projekta pokrenutog ranije ove godine, koji ima za cilj finansiranje, proizvodnju i kupovinu novih rešenja, koja će pomoći da se podrži ekonomija bez ugljenika.

Gejts je u saopćenju izjavio da je „nova industrijska revolucija“ potrebna ako će svet izbeći klimatsku katastrofu.

„Polovina tehnologije koja je potrebna za smanjenje emisije ili još ne postoji ili je preskupa za veliki deo sveta“, istakao je suosnivač kompanije Microsoft. „Catalyst je dizajniran da to promeni i pruži efikasan način za ulaganje u našu budućnost čiste tehnologije.“

Prema njegovim rečima, Catalyst će globalno sagledati pejzaž energetskih inovacija – ključne tehnologije, vodeće kompanije, finansijske partnere i najvažnije politike, i finansirati projekte, koji će imati najveći pozitivan uticaj na našu planetu. Program će se u početku fokusirati na direktno hvatanje vazduha, zeleni vodonik, dugotrajno skladištenje energije i održivo vazdušno gorivo.

BlackRock je obećao 100 miliona dolara tokom pet godina kroz svoju dobrotvornu fondaciju, dok su se Microsoft, American Airlines i ArcelorMittal obavezali na isti iznos. Ostali nisu otkrili sumu svojih ulaganja.

Korporativni giganti podržavaju klimatske akcije

Izvršni direktor i predsednik kompanije BlackRock, Lari Fink (Larry Fink), napomenuo je u saopštenju da je prelazak na svet sa nultom mrežom „zajednička odgovornost svakog građanina, korporacije i vlade“, dodajući da će za globalnu energetsku tranziciju biti potrebno 50 biliona dolara.

Uprkos rečima svetskih lidera i izvršnih direktora, energetska tranzicija se zapravo još uvek ne dešava. Globalna upotreba fosilnih goriva je u porastu, povećavajući rizik od klimatske katastrofe, piše CNBC.

„Apsolutno se tranzicija sporije kreće sa klimatske perspektive, ali važno je prepoznati da se prvenstveno radi o političkoj volji i ekonomskim izborima“, istakao je izvršni direktor neprofitnog centra za međunarodno pravo zaštite životne sredine Karol Mufet (Carroll Muffett).

„Naše partnerstvo sa programom Catalyst predstavlja petogodišnju filantropsku posvećenost ulaganju u najsavremeniju nauku koja će pomoći u napredovanju vitalnih rešenja za čistu energiju“, izjavio je Fink.

Izvršni direktor ArcelorMittala, najvećeg proizvođača čelika u Severnoj Americi, Aditja Mital (Aditya Mittal) rekao je u saopštenju da su inicijative poput Breakthrough Energy Catalyst „kritične“ za kompaniju i širu industriju čelika.

„Industrija čelika zna kako da se dekarbonizuje – u suštini nedostaje dostupnost čiste energije po konkurentnim cenama koja nam daje osnovu za stvarno ubrzanje“, dodao je on.

Gejts nije jedini tehnološki milijarder koji pokušava da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama. Na drugom mestu, osnivač Amazona Džef Besoz (Jeff Bezos) osnovao je svoj fond za 10 milijardi dolara, dok se izvršni direktor Tesle Ilon Musk (Elon Musk) obavezao da će uložiti 100 miliona dolara u nove tehnologije hvatanja ugljenika.

Neki tvrde da je to najmanje što milijarderi mogu učiniti jer su oni sami jedan od vodećih uzroka klimatskih promena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...