BITI ILI NE BITI Da li će Tramp do Uskrsa zaista ukinuti mere izolacije?

IzdvajamoSvetVesti

28.3.2020 16:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

BITI ILI NE BITI Da li će Tramp do Uskrsa zaista ukinuti mere izolacije? BITI ILI NE BITI Da li će Tramp do Uskrsa zaista ukinuti mere izolacije?
Intenzivna testiranja na korona virus u SAD otkrila su da je zaraženo 105.778 osoba, što je najveći broj registrovanih slučajeva u svetu. Stručnjaci ocenjuju... BITI ILI NE BITI Da li će Tramp do Uskrsa zaista ukinuti mere izolacije?

Intenzivna testiranja na korona virus u SAD otkrila su da je zaraženo 105.778 osoba, što je najveći broj registrovanih slučajeva u svetu. Stručnjaci ocenjuju situaciju ozbiljnom, naglašavajući da je epidemija uzela maha i da će brojke i dalje da rastu. Istovremeno, američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavljuje da želi da „ponovo otvori Ameriku“ do uskrsa, koji pada u nedelju 12. aprila.

Njegova izjava zabrinula je deo medija i stručne javnosti, ali je dodatno ohrabrila Wall Street, koji je dan ranije već živnuo posle dogovora Bele kuće i Senata o paketu pomoći privredi u iznosu 2.000 milijardi dolara. Berzanski indeks Dow Jones porastao je posle pomenutog dogovora 25. marta za 11 odsto na 20.704 poena. Dan posle Trampove izjave skočio je na 22.552 poena i nastavio da raste.

Iz Washington Posta poručuju Trampu da najpre treba da brine o suzbijanju zaraze, a ne o ekonomiji. New York Times objavio je stručna predviđanja ilustrujući ih grafičkim modelima, koja pokazuju da bi ukidanje mera izolacije za dve nedelje dovelo do neverovatnih 126,5 miliona zaraženih u SAD do kraja oktobra. U tom slučaju vrhunac zaraze sa 37,8 miliona slučajeva bio bi 5. juna, a procena je da bi umrlo više od 1,3 miliona ljudi.

Grafički model nije sasvim precizan, jer dosadašnja saznanja o virusu COVID19 nisu dovoljna. Stručnjaci ističu da brojke nude lažnu preciznost, ali ne sumnjaju da grafikoni ispravno sugerišu trend zaraze. „Svako ko sada savetuje kraj socijalnog distanciranja mora u potpunosti da razume kako će zemlja izgledati ako to učinimo“, upozorio je Dr Tom Inglezbi (Tom Inglesby), zdravstveni ekspert Univerziteta John Hopkins. „Virus bi se širio obimno, brzo i strašno. Potencijalno bi mogao ubiti milione u narednoj godini, sa ogromnim ekonomskim i društvenim uticajem“, objasnio je Inglezbi.

Prema ocenama stručnjaka mere izolacije ne sprečavaju širenje infekcije, ali usporavaju njenu ekspanziju, čime se kupuje dragoceno vreme. NYT navodi da uprkos upozorenjima lekara, neki istaknuti konzervativci zagovaraju teoriju da je u redu žrtvovati neke starije ljude da bi ekonomija nastavila da se kreće. „Radije bih umro nego što bih ubio zemlju“, izjavio je ugledni novinar i član Republikanske stranke, Glen Bek (Glenn Beck).

Bekova izjava bila je povod za reagovanja stručnjaka i liberalnog dela šire javnosti, koji tvrde da je to lažni izbor i da takav pogled na stvari odražava dve zablude. Prvo, osnovna sila koja šteti ekonomiji nije pravilnik o socijalnoj distanci, nego virus, koji je izvan kontrole, pa je najbolji način zaštite ekonomije da se obuzda pandemija. Drugo, politika žrtvovanja verovatno bi najviše pogodila stare i siromašne, a žrtvovanje ljudi radi poslovanja malih preduzeća nije moralno prihvatljivo.

Epidemijolog Dr Lari Brilijant ( Larry Brilliant) iz organizacije Ending Pandemics, koji se smatra veteranom u iskorenjivanju malih boginja, veruje da bi „istorija ocenila greškom epskih proporcija“ Trampovu eventualnu odluku da sve pošalje na posao od Uskrsa. Ne samo da je Tramp najavio povratak na posao, nego i pune crkve za vreme uskršnjih praznika, zbog čega su negodovale crkve i hrišćanske organizacije i mediji, poručujući da će uskrs obeležiti online.

Tramp za sada nije obavestio javnost da je promenio mišljenje, iako mu sa različitih strana stižu saveti da ne ukida mere izolacije. Američki predsednik rekao je u četvrtak za FOX News da „oseća“ da su brojevi o kojima se govori preterani. „Ne verujem da nam treba 40.000 ili 30.000 respiratora. Ponekad odete u veću bolnicu, a oni imaju dva respiratora. Možemo li naručiti 30.000 respiratora?“,, izjavio je američki predsednik.

Krizni koordinator Bele kuće Dr Debra Berks (Deborah Birx) izjavila je ranije u četvrtak da država Njujork ima dovoljno respiratora za trenutne potrebe, ali da ih može nedostajati u velikim urbanim oblastima poput grada Njujorka. Guverner države Njujork Endrju Komo (Andrew Cuomo) kritikovao je Belu kuću i naglasio hitnost nabavke još 30.000 respiratora. On je naveo da je Federalna agencija za krizne situacije poslala samo 400 aparata.

Tramp se nalazi pred teškom odlukom. Šta god bude odlučio moglo bi ispasti pogrešno. Budući da je ovo godina predsedničkih izbora u SAD, izazov izgleda još veći. Za njegovu predsedničku kandidaturu biće veoma važno kakve vesti će se emitovati iz Amerike u oktobru. Izbori su zakazani za utorak 3. novembra.   

Tagovi
SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...