Od ovog posla u Srbiji se može pristojno živeti, plate se kreću od 60.000 do 150.000 dinara

Biti somelijer ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

13.11.2021 14:03 Autor: Marija Jovanović 4

Biti somelijer ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture Biti somelijer ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture
Posao somelijera ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture koji gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određenu hranu. Somelijer je osoba koja... Biti somelijer ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture

Posao somelijera ne podrazumeva samo vrhunskog poznavaoca vinske kulture koji gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određenu hranu. Somelijer je osoba koja je pre svega dobro obučena i stručna za rad sa vinima, a jedan od osnovnih zadataka je da osmisli vinsku kartu, čuva i neguje vino.

Takođe, osoba na ovoj poziciji vodi računa o samoj nabavci vina, njihovim zalihama, cenovnoj politici, upravljanju troškovima, predviđanju potrošnje i novim trendovima u oblasti vina i gastronomije, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja somelijera Srbije (SERSA) Dejan Živkovski.

“Bliska saradnja sa šefom kuhinje – glavnim kuvarom i barmenom stvara osnovu za kvalitetno uparivanje hrane i vina, i preporuku gostu. Somelijer u današnjem ugostiteljstvu podrazumeva odgovornu osobu sa odličnim veštinama i celokupnim znanjem o svim pićima kao što su voda, sok, čaj, kafa, pivo, likeri, jaka alkoholna pića, kokteli, ali i o hrani i cigaretama. Kvalitetan somelijer prednjači u odličnom odnosu sa gostima i saradnicima, kao i u izgradnji dobrih međuljudskih odnosa među zaposlenima. Povezan je i sa marketingom, što znači da izlazi iz uobičajenog, opšteprihvaćenog okvira, koji podrazumeva da samo poslužuje vino”, ističe naš sagovornik.

U Beogradu ima dosta restorana, hotela i barova koji imaju somelijere, a posla, osim u ugostiteljstvu, ima i u trgovinama, pre svega u hipermarketima, wine šopovima i vinarijama.

Na pitanje kako se kreću zarade somelijera i da li se u Srbiji može pristojno živeti od ovog posla, predsednik udruženja kaže da se plate kreću od 60.000 do 150.000 dinara, u zavisnosti od mesta, ali i od učinka somelijera, i da se svakako od ovog posla može pristojno živeti i zaraditi.

“Vinska scena Srbije se u ovom trenutku odigrava u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada, i u nešto manjoj meri u Kragujevcu, Nišu i velikim turističkim centrima poput Zlatibora, Kopaonika i Vrnjačke Banje. Osvrnuo bih se na vreme od pre 15-20 godina kada je to bio samo Beograd, i to veoma stidljivo. Napravili smo puno dobrih, kvalitetnih koraka, a istim putem se kreću i manja mesta danas”, kaže Živkovski.

Kako zapravo somelijeri ocenjuju vina?

Ocenjivanje vina je posebna disciplina. Somelijer treba najpre da senzorno analizira vino – izgled, miris i ukus, na osnovu toga donosi zaključak, a iz njega ocenu.

“Naša nepca treba da budu podijum za ples, ples para koji čine hrana i vino. Jedno mora da dopunjuje drugo i da iskaže njegove najbolje osobine. Baš kao i u plesu. Ovo je pravi put kako upariti vino uz hranu, i ako je gost zadovoljan našim predlogom svi smo na dobitku. Sve je važno. Kod vina slast, svežina, a kod hrane način obrade namirnice, prilog, preliv…”, kaže Živkovski.

Predsednik udruženja somelijera smatra da će naša zemlja imati značajan pomak u vinskoj kulturi za nekih desetak godina, kada će moći da se razgovara o somelijerskoj sceni i u drugim gradovima.

Kada je reč o kvalitetu srpskih vina, prema njegovom mišljenju kvalitet vina u našoj zemlji raste, a u prilog tome govore i silne medalje i priznanja na međunardnim takmičenjima i ocenjivanjima vina gde se ime Srbije sve češće izgovara i odakle se naši vinari vraćaju okićeni i zlatnim priznanjima.

“Da, naša vina vina imaju mesto u kartama vina širom sveta jer neke od sorti vinove loze koje gajimo nema nigde, samim tim postajemo zanimljivi i na neki nači egzotični za svetsko tržište”, zaključuje naš sagovornik.

  • Bella

    13.11.2021 #1 Author

    Uvek mi je to zanimanje bilo jako zanimljivo i privlacno. Lepo je znati ljudima dati sugestiju za dobro vino, nemamo svi isti ukus. Nadam se da ce sve vise biti kvalitetnih vina i vinarija u Srbiji.

    Odgovori

  • Bella

    13.11.2021 #2 Author

    Prefinjeno zanimanje i volela bih da je vise vinarija kod nas kao i ljudi koji ce nas sa ovim zanimanjem i nauciti sta je dobro.

    Odgovori

  • Anna

    14.11.2021 #3 Author

    Za ovo zabimanje potrebne su godine učenja kao i odlična sposobnost slušanja gostiju. Uparivanje hrane i vina vrlo je delikatno, kao i ukusi raznih ljudi.

    Odgovori

  • MARE

    14.8.2022 #4 Author

    Jer i vino je za uzivanje .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...