BITKA ZA TURISTE I SPAS LETNJE SEZONE Zemlje koje zavise od turizma nude skoro sve, pa i besplatan smeštaj, samo da gosti dođu

BiznisRegionSvetTurizamVesti

1.6.2020 12:23 Autor: Ljiljana Begović 1

BITKA ZA TURISTE I SPAS LETNJE SEZONE Zemlje koje zavise od turizma nude skoro sve, pa i besplatan smeštaj, samo da gosti dođu BITKA ZA TURISTE I SPAS LETNJE SEZONE Zemlje koje zavise od turizma nude skoro sve, pa i besplatan smeštaj, samo da gosti dođu
Nakon borbe protiv pandemije korona virusa i one za spas letnje turističke sezone, na red je došla globalna bitka za turiste i, po svemu... BITKA ZA TURISTE I SPAS LETNJE SEZONE Zemlje koje zavise od turizma nude skoro sve, pa i besplatan smeštaj, samo da gosti dođu

Nakon borbe protiv pandemije korona virusa i one za spas letnje turističke sezone, na red je došla globalna bitka za turiste i, po svemu sudeći, vodiće se do poslednje ležaljke. Zemlje čije ekonomije se velikim delom oslanjaju na turističku industriju uveliko smišljaju kreativne načine da namame posetioce.

Zato je Kipar svetskim vladama i avioprevoznicima poslao pismo u kome je detaljno objašnjeno na koji način će biti zbrinut svako ko se na njihovom tlu zarazi. Vlada Kipra saopštila je da će pokriti troškove privremenog smeštaja, hrane, pića i lekova za pacijente obolele od Covid-19 i njihove porodice. Pacijenti će morati da plate samo vožnju taksijem do aerodroma radi leta kući.

Za razliku od severa Italije, Sicilija je bila daleko manje pogođenja epidemijom, zbog čega se uveliko sprema za letnju sezonu. Da bi privukla turiste i podstakla privredu, lokalna vlast se dosetila da svakom posetiocu koji uplati tri noći na ostrvu, svaka četvrta bude besplatna.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Na 23 plaže na Crnom moru u Bugarskoj gosti neće morati da plaćaju suncobrane i ležaljke, najavila je ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova. Svi koji gazduju plažama dužni su da ponude sniženje cena suncobrana i ležaljki najmanje od 50 odsto, piše Alo.

Primamljive popuste najavio je Meksiko. Prema hotelskom udruženju Kankuna, najpoznatijeg odmarališta, nova mera biće akcije za boravak u hotelu. Na svake dve noći, dve noći su besplatne, a postoji mogućnost uvođenja popusta za aviokarte.

Kao deo priprema za ovu letnju sezonu Grci su odlučili da testiraju celokupno stanovništvo Kikladskih ostrva, kojima pripadaju Mikonos, Santorini, Milos, Paros, Naksos, Sikinos, i tako privuku turiste. Bolnice na grčkim ostrvima dobijaju dodatne resurse za stvaranje odeljenja intenzivne nege.

Foto: Pixabay.com

I u Hrvatskoj pale cene smeštaja

Situacija u Hrvatskoj što se tiče rezervisanja privatnog smeštaja je poprilično loša, a istovremeno cene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile niže, rekli su iz Udruženja iznajmljivača.

Cene su u odnosu na prošlu godinu drastično niže. Koliko je prošle godine koštao najjeftiniji apartman u predsezoni – 40 evra, upravo toliko ove godine u predsezoni košta najskuplji. Ove godine se od 25 do 40 evra kreću cene apartmana u pred i postsezoni, dok se u sezoni kreću od 45 do 70 evra. Najskuplje u ponudi  bila je jedna cela kuća za odmor i to s bazenom koja u sezoni košta 114 evra po danu.

Rezervišu se samo kompletne kuće za najam, stranci ne žele u apartmane.

„Neko se oslanja uglavnom na svoje stare goste, dakle na one koji su već pre rezervisali pa su s njima stalno u kontaktu. Ali direktnih, novih rezervacija ima jako malo. I ono malo što ima uglavnom se odnosi na najam kuća za odmor. Dakle, rezervišu se samo  kompletne kuće, a nikako apartmani po kućama ili zgradama. Turisti zbog ove situacije s korona virusom radije iznajmljuju cele kuće za odmor, tako da će iznajmljivači koji ih rentiraju najbolje proći“, kazala je Martina Nimac Kalcina, iz udruženja iznajmljivača, prenosi Klix.ba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...