Pomoć zaposlenima koji su otišli u prinudnu penziju

Bivšim radnicima crnogorske rudarske i metalske industrije po 12.000 evra

RegionStečajU fokusuVesti

2.12.2021 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivšim radnicima crnogorske rudarske i metalske industrije po 12.000 evra Bivšim radnicima crnogorske rudarske i metalske industrije po 12.000 evra
Vlada Crne Gore je usvojila predlog Zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije. „Značaj ovog Zakona... Bivšim radnicima crnogorske rudarske i metalske industrije po 12.000 evra

Vlada Crne Gore je usvojila predlog Zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije.

„Značaj ovog Zakona je što se njime stvara osnov za finansijsku podršku bivšim radnicima ovog sektora, koji su nakon prestanka radnog odnosa usled stečaja privrednih društava u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, bili primorani da pođu u prevremenu penziju, a da pritom nisu stekli pravo na dobijanje sredstava po osnovu socijalnih programa koje je Vlada Crne Gore sprovodila u periodu pre donošenja ovog zakona“, saopštilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Kako se navodi, bivši zaposleni koji ispunjava uslove predviđene zakonom ima pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 evra.

Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstava iz Budžeta Crne Gore. Sredstva će se obezbediti u budžetu za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 12.000.000 evra.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, predlagač zakona, utvrdilo je da bi se donošenjem i primenom predmetnog Zakona u značajnoj meri ostvarila socijalna pravda prema bivšim zaposlenima iz sektora rudarske i metalne industrije, koji su bili prinuđeni da prekinu radni odnos.

„Dodeljivanjem finansijske podrške istima država bi pokazala razumevanje, pravičnost i solidarnost, a višedecenijski problemi bili bi umanjeni ili otklonjeni“, kazali su iz ministarstva.

Naveli su da ovim zakonom nije ispravljena sva nepravda u Crnoj Gori, ali jeste ostvaren prvi korak ka tom cilju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...