Deo koji je odbio da kupi Promist

Prodaje se preostala imovina HIP Azotare

BiznisNovacSrbijaStečajU fokusuVesti

23.11.2021 11:57 Autor: Stefan Petrović 1

Prodaje se preostala imovina HIP Azotare Prodaje se preostala imovina HIP Azotare
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) oglasila je prodaju stečajne mase, odnosno nepokretne i pokretne imovine stečajnog dužnika HIP Azotara iz Pančeva, a javno... Prodaje se preostala imovina HIP Azotare

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) oglasila je prodaju stečajne mase, odnosno nepokretne i pokretne imovine stečajnog dužnika HIP Azotara iz Pančeva, a javno nadmetanje biće održano 22. decembra ove godine.

Na prodaju su oglašeni proizvodno-poslovni objekti hemijske industrije, garaže, skladišta, parkinzi, auto-vaga i kolska vaga, a njihova vrednost procenjena je na 51,4 miliona dinira.

Podsetimo, HIP Azotara je prodata ove godine kompaniji Promist koja planira ponovo pokretanje proizvodnje, po ceni od 650 miliona dinara, ali kompanija je odbila da kupi i preostalu pokretnu i nepokretnu imovinu. U imovinu koju je kupio Promist spada 2.600 nepokretnosti i pokretnih stvari, među kojima su i skladišta amonijaka, postrojenja, magacini i druga skladišta, postrojenja, stambene zgrade, i drugo.

Na pitanje šta se sada nudi na prodaju u okviru novog javnog nadmetanja, kada je Azotara već prodata novom vlasniku i trebalo bi da je izašla iz stečaja, u ALSU su za portal N1 objasnili da je stečaj nad HIP Azotarom obustavljen, ali je nastavljen nad stečajnom masom.

DOO PROMIST NOVI SAD

PRIVREDNIKOVA 6, 21000 Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
183.824.980,74 (2020)
Broj zaposlenih:
91 (2020)

„Članom 136 stavom 1 Zakona o stečaju propisano je da se posle prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica, stečajni postupak u odnosu na stečajnog dužnika obustavlja. Ali, stavom 2 istog člana, između ostalog, je propisano da ugovor o prodaji stečajnog dužnika kao pravnog lica mora sadržati odredbu da imovina stečajnog dužnika koja nije bila predmet procene ulazi u stečajnu masu“, navodi se u odgovoru.

Stavom 4 istog člana je, kako dodaje ALSU, propisano da se stečajna masa registruje u registru stečajnih masa koji vodi organ nadležan za vođenje registra privrednih subjekata i zastupa je stečajni upravnik.

„Prema citiranim odredbama Zakona o stečaju, nakon sprovedene prodaje stečajnog dužnika HIP Azotara u stečaju iz Pančeva kao pravnog lica i nakon donetog Rešenja Privrednog suda u Pančevu od 20. maja 2021. o obustavi stečajnog postupka i nastavku stečajnog postupka nad stečajnom masom stečajnog dužnika HIP Azotara u stečaju iz Pančeva, stečajni upravnik je oglasio prodaju dela stečajne mase predmetnog stečajnog dužnika. Zakazana je prodaja dela imovine stečajne mase, i to: nepokretne i pokretne imovine koja se nalazi na adresi Spoljnostarčevačka br. 80 u Pančevu, pored fabričkog kruga HIP Azotare, za 22. decembar 2021. godine“, ističu u ALSU.

Kao državno preduzeće Azotara je proglasila stečaj u septembru 2018. godine, kada je hiljadu radnika ostalo bez posla. Ranije je Azotara bila neuspešno privatizovana, a nalazila se i na listi 24 sporne privatizacije. U ime države posle raskida privatizacije Azotarom je, do odlaska u stečaj, upravljao Srbijagas.

U martu 2021. godine HIP Azotara u stečaju ostala je neprodata, a početna cena bila je 2,33 milijarde dinara, jer niko nije pokazao interesovanje, a početkom godine je bila nuđena po početnoj ceni od 5,8 milijardi dinara. Kompleks HIP Azotare u Pančevu obuhvata fabrike amonijaka, azota, kao i đubriva AN, KAN, HPK i Karbamid, objekte energetike, uprave, laboratorije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...