Najbolja ponuda je daleko manja od polovine procenjene vrednosti poznate fabrike

Promist nudi 650 miliona dinara za pančevačku Azotaru

InvesticijeNovacSrbijaVesti

6.5.2021 12:58 Autor: Marko Miladinović 0

Promist nudi 650 miliona dinara za pančevačku Azotaru Promist nudi 650 miliona dinara za pančevačku Azotaru
Kompanija Promist iz Novog Sada dala je danas najbolju ponudu na javnom nadmetanju za kupovinu pančevačke Azotare u stečaju, od 650 miliona dinara, a... Promist nudi 650 miliona dinara za pančevačku Azotaru

Kompanija Promist iz Novog Sada dala je danas najbolju ponudu na javnom nadmetanju za kupovinu pančevačke Azotare u stečaju, od 650 miliona dinara, a ako ona bude prihvaćena, u Pančevu će biti obnovljena proizvodnja veštačkih đubriva.

Odluku o prihvatanju ove ponude doneće Odbor poverilaca HIP Azotare u stečaju, jer je ona manja od 50 odsto procenjene vrednosti te kompanije. Odluka Odbora biće izrečena najkasnije u roku od 15 dana od dostavljanja ponude.

U javnom nadmetanju učestvovala je još jedna kompanija koja je samo potvrdila početnu cenu od 581 milion dinara, što je tek pet odsto procenjene vrednosti kompanije.

Komercijalni direktor Promista Danilo Tomašević u izjavi za Tanjug kaže da u njegovoj kompaniji nisu očekivali veću konkurenciju tokom nadmetanja.

„Promist se već 20 godina bavi poslom distribucije đubriva, pa je prirodno bilo da pređemo i u proizvodnju veštačkog đubriva. Plan je da pokrenemo jedan manji deo proizvodnje, a deo radnika koji je bio u Azotari sigurno će ostati da se okuša na novom poslu“, rekao je Tomašević, i dodao da odluka o eventualnom ponovnom pokretanju proizvodnje amonijaka u Azotari zavisi od dosta faktora i cene gasa koja je virulentna na svetskom tržištu.

Promist je više godina pre stečaja bio najveći kupac veštačkog đubriva HIP Azotare, a Tomašević kaže da su se za kupovinu opredelili kao prirodni partner.

„Mi smo praktično jedina firma koja je kupovala mineralna đubriva od Azotare, avansnim putem u velikim količinama. Na neki način već obavljamo komplementarnu delatnost u odnosu na Azotaru“, kaže Tomašević.

Skladišta veštačkog đubriva Promista u Pančevu su sada u prostoru nekadašnje fabrike stakla, a u slučaju da ta kompanija kupi HIP Azotara, skladišta u bivšoj Staklari imati drugu namenu.

Fabrika veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja Hemijska industrija Pančevo – Azotara u stečaju ponuđena je na prodaju po dodatno umanjenoj početnoj ceni od 581,3 miliona dinara, objavila je u aprilu Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Ona se prodaje kao pravno lice, jedinstven fabrički kompleks, s proizvodnim pogonima i skladištima amonijaka, azota, AN, KAN, NPK i karbamida, kao i sa objektima namenjenim za energetiku, upravu i laboratorije.

Azotara je u stečaju od polovine septembra 2018. godine, a do sada je bila prodavana tri puta, sa početnim cenama od 5,8 i 2,3 milijarde dinara, ali nije bilo zainteresovanih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...