BLAGI OPORAVAK BDP U BIH Rast nakon posledica pandemije

RegionVesti

12.1.2021 11:15 Autor: Julijana Vincan 0

BLAGI OPORAVAK BDP U BIH Rast nakon posledica pandemije BLAGI OPORAVAK BDP U BIH Rast nakon posledica pandemije
U Bosni i Hercegovini zabeležena je pozitivna stopa promene bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju 2020. godine od 3,9 odsto u odnosu na... BLAGI OPORAVAK BDP U BIH Rast nakon posledica pandemije

U Bosni i Hercegovini zabeležena je pozitivna stopa promene bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromesečju 2020. godine od 3,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom korona virusa uticala je na ekonomiju većine zemalja, pa tako i na BiH. Naime, podaci pokazuju da je pandemija uticala na realni pad BDP u BiH, a taj pad je u trećem tromesečju 2020. godine, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio 6,3 procenta.

Vaga na digitronu - krompir sa jedne i novac sa druge strane
Foto: Pixabay.com

Međutim, kada se posmatraju drugi i treći kvartal protekle godine, očigledno je da ima pozitivnih pomaka, što ističu i u poslovnoj zajednici.

„U poslednjih nekoliko meseci imamo naznake blagog oporavka. Podaci na koje se pozivate predstavljaju poređenje drugog i trećeg tromesečja 2020. U drugom kvartalu imali smo najviše zatvaranja, ali i najviše problema u poslovanju privreda nama najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera„, izjavio je za Nezavisne novine portparol Privredne komore Republike Srpske, Vladimir Blagojević.

Prema njegovim rečima, i u narednom periodu može se očekivati pozitivan smer, odnosno naznake blagog oporavka. Međutim, to treba uzeti s rezervom.

„Očekujemo postepeni oporavak, ali, naravno, niko u ovom trenutku ne može da predviđa bilo šta, s obzirom na to da je kompletna situacija nepredvidiva„, naglasio je Blagojević.

km
Foto: Shutterstock

Došlo je i do blagog smanjenja broja nezaposlenih, potvrdio je i predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, koji ipak dodaje da, što se tiče materijalnog statusa ove populacije, nije bilo nikakvih promena.

„Porast koji je evidentiran je nedovoljan i ni blizu onog napretka koji su spominjali entitetski premijeri. Bez značajnijih reformi u smislu pomoći realnom sektoru, mislim da nećemo imati mogućnost povećanja BDP u značajnijoj meri“, naveo je Šatorović.

Zaštitne maske
Foto: Tanjug

Ekonomski analitičar Igor Gavran objašnjava da je rast BDP bio očekivan, s obzirom na to da je to odraz kretanja i u BiH i na njenim izvoznim tržištima. Došlo je, podseća, do popuštanja antipandemijskih mera i restrikcija, te navikavanja privrede na nove uslove.

„Zato je došlo do rasta proizvodnje i nekih isporuka koje su bile blokirane u drugom kvartalu prošle godine. Međutim, kada je reč o indikatorima budućih trendova, svesni smo da su se restrikcije ponovo pooštrile i na našem i na našim izvoznim tržištima, da je tražnja pala u većini zemalja, pa se bojim da će u kvartalu koji sledi pokazatelji biti lošiji“, ocenjuje Gavran.

Kako je navedeno, kada se govori o trećem kvartalu prošle godine, posmatrano prema kategorijama BDP prema rashodnom pristupu u odnosu na isto tromesečje prethodne godine, realni pad zabeležen je kod skoro svih kategorija. Recimo, u kategoriji bruto investicije pad je iznosio 13 odsto, u kategoriji izvoza robe i usluga 22 procenta, a uvoz robe i usluga 14,3 odsto, prenose Nezavisne novine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...