Kineski juan nastavlja da raste četiri meseca uzastopno

Blagi oporavak dolara, ulagači još uvek čekaju informacije o omikronu

BankeInvesticijeNovacSvetVesti

30.11.2021 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Blagi oporavak dolara, ulagači još uvek čekaju informacije o omikronu Blagi oporavak dolara, ulagači još uvek čekaju informacije o omikronu
Japanska valuta jen je u ranom današnjem trgovanju izgubila deo dobitaka koje je ostvarila tokom prošle nedelje kao sigurno utočište ulagača, jer su oni... Blagi oporavak dolara, ulagači još uvek čekaju informacije o omikronu

Japanska valuta jen je u ranom današnjem trgovanju izgubila deo dobitaka koje je ostvarila tokom prošle nedelje kao sigurno utočište ulagača, jer su oni realizovali trgovanje u nadi da varijanta korona virusa omikron neće poremetiti oporavak globalne ekonomije kako se u početku strahovalo.

Dolar je porastao na čak 113,89 jena tokom azijskog trgovačkog dana, nakon što je pao u petak kada su se pojavile vesti o potencijalno brzom širenju nove varijante korona virusa. Samo dan ranije bio je na dvonedeljnom minimumu od 112,97 jena.

Trgovci su se utešili veoma ranim nagoveštajima da će omikron biti blaži nego što se strahovalo, kao i napomenama američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da Sjedinjene Američke Države neće ponovo uvesti zatvaranja.

Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na „veoma visok“ rizik od porasta infekcijama omikrona, a zemlje širom sveta su brzo reagovale na pooštravanje graničnih kontrola.

„Tržište želi da profitira na optimizmu da neće biti previše loše, ali svaki naučnik – za razliku od ekonomista koji se pretvaraju da su epidemiolozi – govori vam da će proći nekoliko nedelja pre nego što možemo da izvučemo taj zaključak“, prenosi agencija Reuters zaključke analitičara.

Globalno gledano, vrednost akcija je takođe rasla, posebno u SAD i Evropi.

Ovo raspoloženje je takođe pomoglo australijskom dolaru da ostvari dobitke koji su porasli na 0,7144 dolara, što je iznad tromesečnog minimuma zabeleženog u ponedeljak od 0,7109 dolara, uz neočekivani faktor objavljivanja rasta kineske fabričke aktivnosti u novembru.

Britanska funta je na 1,3324 dolara, dok je evro takođe ostao nepromenjen na 1,1297 dolara.

Jedinstvena evropska valuta je prošle nedelje pala na skoro 17-mesečnu najnižu vrednost od 1,11864 dolara, pošto su kreatori politike Evropske centralne banke ostali pri svom stavu o kamatnim stopama suočeni sa uzavrelom inflacijom.

Pre pojave omikrona, glavni pokretač kretanja valuta bio je način na koji su trgovci percipirali različite brzine kojima će globalne centralne banke okončati stimulans iz ere pandemije i povećati kamatne stope u nadi da će se boriti protiv rastuće inflacije bez gušenja rasta.

U svedočenju pripremljenom za Kongres kasnije u utorak, predsednik Fed-a Džerom Pauel (Jerom Powell) kaže da bi omikron mogao da dovede do dužeg trajanja inflacionih pritisaka.

To bi potencijalno ubrzalo potrebu za povećanjem kamatnih stopa, dok su trgovci u početku reagovali na otkriće Omikrona tako što su odbacili opklade za pooštravanje kamatne politike Fed-a zbog rizika za rast.


Indeks dolara, koji meri valutu u odnosu na šest glavnih svetskih rivala, poslednji put se trgovao na 96.148 poena, sa najniže vrednosti od 95,973 u petak, kada je pretrpeo najveći jednodnevni pad još od maja.

Kineski juan je u utorak ojačao na dvonedeljni maksimum u odnosu na dolar i izgleda da će zabeležiti četvrti uzastopni mesečni rast, potkrepljen stalnom korporativnom potražnjom i znacima smanjene likvidnosti na tržištima novca

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...