Visokorizična nova varijanta virusa Covid-19

SZO ne zna da li vakcine i imunitet od preležane bolesti štite od omikrona

LifestyleSvetVestiZdravlje

29.11.2021 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

SZO ne zna da li vakcine i imunitet od preležane bolesti štite od omikrona SZO ne zna da li vakcine i imunitet od preležane bolesti štite od omikrona
Omikron, mutirana varijanta korona virusa verovatno će se proširiti na međunarodnom nivou i predstavlja veoma visok rizik od naleta infekcija koje bi na nekim... SZO ne zna da li vakcine i imunitet od preležane bolesti štite od omikrona

Omikron, mutirana varijanta korona virusa verovatno će se proširiti na međunarodnom nivou i predstavlja veoma visok rizik od naleta infekcija koje bi na nekim mestima mogle da imaju „teške posledice“, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Još nije prijavljen nijedan smrtni slučaj u vezi sa omikronom, iako je potrebno dalje istraživanje da bi se procenio njegov potencijal da se odupre vakcinama i imunitetu izazvanom prethodnim infekcijama, naveo je SZO, prenosi Reuters.

Predviđajući povećanje broja slučajeva zaraze novom varijantnom Covid-19, koja je prvi put registrovana prošle nedelje, SZO je pozvala svoje 194 zemlje članice da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa. „Omikron ima ogroman broj mutacija od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije“, saopštila je SZO, ocenjujući da je ukupni globalni rizik „veoma visok“.

Generalni sekretar SZO Tedros Gebrejesus rekao je da je pojava omikrona pokazala koliko je situacija „opasna i nesigurna“. „Omikron pokazuje zašto je svetu potreban novi sporazum o pandemijama“, rekao je Tedros na zasedanju skupštine ministara zdravlja u Ženevi.

On je naveo da važeći sistem destimuliše zemlje da upozoravaju druge na pretnje koje će neizbežno stići i na njihove granice. Novi globalni sporazum koji bi trebalo da bude postignut do maja 2024. godine, pokrivao bi pitanja kao što su deljenje podataka i sekvenci genoma virusa u nastajanju, kao i svih potencijalnih vakcina izvedenih iz istraživanja.

SZO je ponovila da bi u očekivanju daljih preporuka zemlje trebalo da koriste „pristup zasnovan na riziku za prilagođavanje mera međunarodnih putovanja“, istovremeno priznajući da porast slučajeva zaraze korona virusom može dovesti do veće stope smrtnosti.

„Uticaj na ugroženu populaciju bio bi značajan, posebno u zemljama sa niskom pokrivenošću vakcinacijom“, dok se istovremeno kod vakcinisanih „očekuju slučajevi i infekcije Covid-19 u malom i predvidivom obimu“, navodi SZO.

SZO je izrazila protivljenje zabrani letova iz Južne Afrike, a Tedros je naveo da toj zemlji i Bocvani „treba zahvaliti“ što su otkrile, sekvencionirale i prijavile novu varijantu, a ne kažnjavati ih, prenosi Financial Times. Sjeidnjene Američke Države, Velika Britanija i neke evropske zemlje zabranile su letove iz Južne Afrike, a Japan je potpuno zabranio ulazak posetiocima iz inostranstva u pokušaju da spreči širenje omikron varijante Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...