Sve veća zabrinutost zbog omikron varijante korona virusa

Svet u trci sa vremenom, upozorila Fon der Lajen

SvetVestiZdravlje

29.11.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svet u trci sa vremenom, upozorila Fon der Lajen Svet u trci sa vremenom, upozorila Fon der Lajen
Svet je u „trci s vremenom“, ocenila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) komentarišući pojavu nove varijante korona... Svet u trci sa vremenom, upozorila Fon der Lajen

Svet je u „trci s vremenom“, ocenila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) komentarišući pojavu nove varijante korona virusa B.1.1.529, poznate kao omikron. Predsednica EK navela je da će naučnicima i proizvođačima biti potrebne nedelje da u potpunosti razumeju novu varijantu.

Zbog registrovanja sve više slučajeva nove varijante virusa širom sveta, ministri zdravlja zemalja G7 sazvali su hitan sastanak za ponedeljak, saopštila je Velika Britanija. London je u nedelju objavio nova pravila zaštite javnog zdravlja, koja uključuju obavezno nošenje maski u prodavnicama i javnom prevozu, prenosi CNN.

Omikron su prvi identifikovali naučnici u Južnoj Africi, koji su u četvrtak uzbunili javnost zbog velikog broja mutacija. Od tada, desetak drugih zemalja potvrdilo je prisustvo omikrona, a još nekoliko njih prijavilo je sumnjive slučajeve.

Osim u Južnoj Africi, nova varijanta pronađena je u Bocvani, Belgiji, Kanadi, Australiji, Holandiji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Izraelu, Italiji, Češkoj i Hong Kongu. U nedelju su holandske vlasti da je najmanje 13 osoba bilo pozitivno na omikron na aerodromu Skipol, a reč je o putnicima koji su doleteli iz Južne Afrike.

U međuvremenu, SAD, Velika Britanija i neke evropske zemlje zabranile su letove iz Južne Afrike. Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa (Cyril Ramaphosa) rekao je da je „duboko razočaran“ ovom „nepravednom“ akcijom i pozvao da se zabrane hitno ukinu. Svetska zdravstvena organizacija je klasifikovala omikron kao „zabrinjavajuću varijantu“, a rani dokazi sugerišu da ima veći rizik od ponovne infekcije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...