omikron onemogućava da prisustvuju sve delegacije

Odlaže se ministarska konferencija STO zbog novog soja korona virusa

SvetVesti

27.11.2021 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Odlaže se ministarska konferencija STO zbog novog soja korona virusa Odlaže se ministarska konferencija STO zbog novog soja korona virusa
Neposredno nakon što je Vlada Švajcarske uvela nove putne restrikcije zbog bojazni od širenja nove, omikron varijante korona virusa, Svetska trgovinska organizacija (STO) odložila... Odlaže se ministarska konferencija STO zbog novog soja korona virusa

Neposredno nakon što je Vlada Švajcarske uvela nove putne restrikcije zbog bojazni od širenja nove, omikron varijante korona virusa, Svetska trgovinska organizacija (STO) odložila je ministarsku konferenciju koja je trebalo da počne u utorak.

Konferencija u sedištu STO u Ženevi nazvana MC12 trebalo je da se bavi ključnim pitanjima kao što je dugo očekivani sporazum o subvencijama za ribarstvo, koji se smatra glavnim mehanizmom za sprečavanje prekomernog ribolova u morima širom sveta i rasprava o odustajanju od patenta i druge zaštite intelektualne svojine za vakcine protiv Covid-19, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ambasadori iz 164 zemlje članice STO složili su se u petak da se odloži ova četvorodnevna konferencija nakon što je uvođenjem novih putnih ograničenja u Švajcarskoj potvrđeno da svi učesnici neće moći da prisustvuju, a virtuelni sastanak nije uzet u obzir kao rezervna opcija.

Britanski ambasador Sajmon Menli (Simon Manley) objavio je na Twitter-u fotografiju generalnog direktora STO Ngozija Okonjo-Ivela (Ngozi Okonjo-Iweala) na podijumu tokom sastanka ambasadora i napisao da je na njoj najavila odlaganje zbog epidemiološke situacije i „nemogućnosti svih delegacija da prisustvuju ovom skupu“.

Na Twitter stranici Kancelarije Evropske unije za međunarodnu trgovinu saopšteno je da je odluka o odlaganju konferencije „teška, ali mudra s obzirom na epidemiološku situaciju“.

Nadležne zdravstvene ustanove u Švajcarskoj su saopštile da svi putnici sa direktnih letova iz Južne Afrike, a od petka uveče svi oni koji dolaze iz šireg regiona juga Afrike kao i iz Belgije, Hong Konga i Izraela i drugih mesta gde je otkrivena omikron varijanta korona virusa, moraju da imaju negativan test na Covid-19 i moraju da provedu 10 dana u karantinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...