BLAGI PORAST CENA NAFTE Tržište i dalje nesigurno, potražnja u padu

SvetVesti

29.4.2020 21:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

BLAGI PORAST CENA NAFTE Tržište i dalje nesigurno, potražnja u padu BLAGI PORAST CENA NAFTE Tržište i dalje nesigurno, potražnja u padu
Cena američke WTI (West Texas Intermediate) u sredu posle podne (CET) dostigla je vrednost 15,37 dolara za barel, što je rast od tri dolara... BLAGI PORAST CENA NAFTE Tržište i dalje nesigurno, potražnja u padu

Cena američke WTI (West Texas Intermediate) u sredu posle podne (CET) dostigla je vrednost 15,37 dolara za barel, što je rast od tri dolara u odnosu na prethodni dan- Severnomorska nafta Brent dostigla je cenu 22,75 dolara za barel u odnosu poskupela je 2,3 dolara, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Osnovni razlozi za istorijski kolaps naftnog tržišta 20. aprila, kao i za posledičnu nestabilnost su prevelika proizvodnja, premala potražnja i zasićenost kapaciteta skladištenja. Morima plutaju tankeri do vrha nakrcani naftom, koji nemaju gde da plove, jer nafte ima previše i nikome ne treba. Tako bi ukratko moglo da se opiše stanje na globalnom tržištu nafte.

Povrh toga, ponedeljak 20. aprila bio je poslednji dan za trgovanje majskim fjučersima, odnosno po ugovorenim cenama za maj. Kada su trgovci shvatili da su ostali sa bezvrednim papirima (fjučersima), pokušali su na brzinu da ih se oslobode nudeći ih po sve nižoj ceni, dok se na kraju uloge nisu zamenile, pa su na kraju dana oni plaćali kupcima da preuzmu naftu po ugovorenoj ceni.

Nešto slično, ali u manjoj meri, sada se događa sa junskim fjučersima. Oni su pre nedelju dana vredeli oko 25 dolara, što znači da im se cena prepolovila već u aprilu. Poređenja radi, majski fjučersi za naftu WTI, samo dva tri dana pred pomenuti kolaps vredeli su 18,70, što je i dalje bilo 3,33 dolara više nego sada. „Niko ne želi da bude među poslednjima koji će držati fjučerse do isteka roka, bojeći se ponavljanja majskog scenarija“, ocenio je Voren Paterson (Warren Patterson) analitičar kompanije ING, na istoimenom portalu.

Prema sporazumu OPEC+ i država G20 proizvođača nafte od 13. aprila, proizvodnja će biti ukupno smanjena za oko 10 miliona barela dnevno, što je za 10 odsto manje od dosadašnje proizvodnje. Sporazum će stupiti na snagu 1. maja i važiće dva meseca. Ukoliko se za dva dana cene nafte ne budu stabilizovale, bio bi to znak da treba dodatno smanjiti proizvodnju. Stručnjaci norveške kompanije „Rystad Energy“ procenili su da će potražnja za naftom u maju opasti za dodatnih 21 milion barela.

Tagovi
G20 NAFTA OPEC+

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...