smanjeno interesovanje kupaca na produktnoj berzi u Novom Sadu

Blagi rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

23.9.2022 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Blagi rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda Blagi rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda
Smanjena aktivnost na domaćem robno-berzanskom tržištu dovela je do manjeg ukupnog prometa u odnosu na prošlu nedelju. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ukupno... Blagi rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Smanjena aktivnost na domaćem robno-berzanskom tržištu dovela je do manjeg ukupnog prometa u odnosu na prošlu nedelju. Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ukupno je trgovano 3.500 tona, finansijske vrednosti 158.569.500 dinara. Cene žitarica beležile su blagi rast, dok je na tržištu uljarica uočen negativan cenovni trend.

Početkom nedelje bila je primetna veća ponuda kukuruza starog roda. Međutim, kako je nedelja odmicala ponuda se smanjivala. Prošlogodišnji kukuruz trgovan je u cenovnom rasponu od 33,80 do 34,00 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana cena za ovu nedelju iznosila je 33,90 din/kg bez PDV-a (37,29 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na nedelju dana ranije rast od 0,40 odsto. S druge strane, kada je u pitanju novi rod, primetno je odsustvo ponude većih količina. Ugovor za novi rod kukuruza zaključen je po ceni od 33,50 din/kg bez PDV-a, za vlagu do 14,5 procenata, dok su ugovori za kukuruz sa povišenom vlagom zaključeni od 32,40 do 32,50 din/kg bez PDV-a.

Količinski, u trgovanju, najviše je bila prisutna pšenica, a krajem nedelje zabeleženo je veće interesovanje kupaca. Ovažitarica se u zavisnosti od sadržaja proteina trgovala u širokom cenovnom rasponu od 36,90 do 39,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 37,08 din/kg bez PDV-a (40,79 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži rast za 0,78 odsto.

Na tržištu soje, interesovanje kupaca za starim rodom bio je izrazito malo. Ponude su bile na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 81,00 din/kg bez PDV-a, piše u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Što se tiče dominantnih uticaja iz inostranstva, cene svih roba su rasle u drugoj polovini nedelje na Merkantilnoj berzi u Čikagu (CME). Cene soje trpele su zbog pada kineskog uvoza, a od početka godine Kina je uvezla 18,21 miliona tona iz Sjedinjenih Američkih Država i 40,93 miliona tona iz Brazila, što su manje količine nego prethodne godine, dok očekivani obim setve u Brazilu ograničava potencijal rasta.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), žetva kukuruza u SAD je dostigla sedam odsto, dok je setva ozime pšenice na 21 odsto. Najveći cenovni rast zabeležen je kod pšenice zbog trenutne neizvesnosti u pogledu održivosti koridora koji omogućava Ukrajini izvoz žitarica.

U Francuskoj, slabi prinosi kukuruza doveli su do novog snižavanja procene proizvodnje ove žitarice. Nedostatak vode se i dalje nastavlja, a problemi sa nicanjem uljane repice zabeleženi su u mnogim regionima.

Kao i na američkom tržištu, i na Evronextu kretanje cena zavisilo je od situacije u regionu Crnog mora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...