najviše ih koriste velika i srednja preduzeća

Blizu 90 odsto privrednih organizacija u Srbiji primenjuje standarde u svom poslovanju

PoslovanjeSrbijaU fokusuVesti

7.10.2022 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Blizu 90 odsto privrednih organizacija u Srbiji primenjuje standarde u svom poslovanju Blizu 90 odsto privrednih organizacija u Srbiji primenjuje standarde u svom poslovanju
U Srbiji blizu 90 odsto privrednih organizacija koristi standarde u poslovanju, pokazalo je online istraživanje o primeni standarda u organizacijama koje je sproveo Institut za... Blizu 90 odsto privrednih organizacija u Srbiji primenjuje standarde u svom poslovanju

U Srbiji blizu 90 odsto privrednih organizacija koristi standarde u poslovanju, pokazalo je online istraživanje o primeni standarda u organizacijama koje je sproveo Institut za standardizaciju Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privredne komore Srbije, objavljeno je u petak.

Najveći broj ispitanika (40,61 odsto) prepoznao je unapređen kvalitet proizvoda ili usluga kao glavni razlog primene standarda u svojoj organizaciji. U upotrebi su najčešći standardi za proizvode (52,9 odsto) i ispitivanja (50,6 odsto), pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u aprilu i maju ove godine, objavilo je Ministarstvo privrede.

Standarde najviše koriste velika (94,55 odsto) i srednja preduzeća (92,06 odsto), a najmanje organizacije iz sektora mikro preduzeća (14,29 odsto).

U anonimnom istraživanju, sprovedenom u okviru Češkog programa za razvoj saradnje „Podrška unapređenju i razvoju sektora infrastrukture kvaliteta Srbije“, učestvovalo je 197 organizacija, uglavnom iz sektora mikro, malih i srednjih preduzeća.

Istraživanje je, kako je istaknuto, realizovano sa ciljem da pokaže koliko su privredni subjekti u Srbiji svesni strateškog uticaja primene standarda na poslovanje, koja su njihova iskustva u primeni standarda kao i razlozi zbog kojih (ne) učestvuju u procesu donošenja standarda, odnosno u radu komisija za standarde.

Publikacija sa kompletnim rezultatima istraživanja dostupna je na veb-stranici Instituta za standardizaciju Srbije: https://iss.rs/sr_Cyrl/download/page-section/document/12384.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...